Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kομισιόν: Πιέζει το Παρίσι για ταχύτερη μείωση ελλείμματος

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο την Κομισιόν είναι το «δομικό έλλειμμα» της Γαλλίας. Η Επιτροπή προτείνει μείωση του δομικού ελλείμματος της Γαλλίας κατά 0,5% αυτή τη χρονιά, καλώντας το Παρίσι να καταρτίσει σχέδιο μεταρρυθμίσεων τον Απρίλιο.

Kομισιόν: Πιέζει το Παρίσι για ταχύτερη μείωση ελλείμματος

Το Παρίσι θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 4% αντί για 4,3%, σύμφωνα με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκδόθηκε σήμερα προκειμένου να υιοθετηθεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. 

Προκειμένου μάλιστα να επιτευχθεί ο στόχος του 2,8% για το 2017, τον οποίο η Γαλλία έχει συμφωνήσει με την Κομισιόν, το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. προτείνει για την επόμενη χρονιά έλλειμμα της τάξης του 3,4% αντί του 3,8% που έχει θέσει ως στόχο το Παρίσι.

Όπως μεταδίδει το Reuters, αυτό που ανησυχεί περισσότερο την Κομισιόν είναι το «δομικό έλλειμμα» της Γαλλίας, δηλαδή το έλλειμμα που προκύπτει όταν αφαιρεθούν οι παράγοντες που σχετίζονται με τον οικονομικό κύκλο και δείχνουν τα μόνιμα χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού.

Γι’ αυτό το λόγο η Επιτροπή προτείνει μείωση του δομικού ελλείμματος της Γαλλίας κατά 0,5% αυτή τη χρονιά, καλώντας το Παρίσι να καταρτίσει σχέδιο μεταρρυθμίσεων τον Απρίλιο.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει εκφράσει αντιρρήσεις εναντίον της στρατηγικής της λιτότητας που προέρχονται από τη Γερμανία, λόγω της υψηλής ανεργίας.

Όμως οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και κάποιοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι τα υψηλότερα ελλείμματα θέτουν σε κίνδυνο την οικονομία διότι προκύπτουν από δανεισμό, ο οποίος καθιστά την οικονομία ευάλωτη σε περιόδους κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v