Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο σφυρί το Νόμπελ Οικονομίας του Κούζνετς

Το βραβείο είχε απονεμηθεί στον Σάιμον Κούζνετς το 1971 για το έργο του στην ανάπτυξη των οικονομιών. Το ποσό είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχουν αποφέρει βραβεία της σουηδικής ακαδημίας στην φυσική

Στο σφυρί το Νόμπελ Οικονομίας του Κούζνετς

Το ποσό των 390.848 δολαρίων απέφερε το πρώτο βραβείο Νόμπελ στα οικονομικά που πωλήθηκε σε δημοπρασία, σύμφωνα με τον πωλητή Nate D. Sanders Auctions.

Όπως μεταδίδει η WSJ, το ποσό είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχουν αποφέρει βραβεία της σουηδικής ακαδημίας στην φυσική, αλλά πολύ μακριά από τα εκατομμύρια που έχουν καταβληθεί για βραβεία στην ιατρική ή για ένα Νόμπελ ειρήνης.

Το βραβείο είχε απονεμηθεί στον Σάιμον Κούζνετς το 1971 για το έργο του στην ανάπτυξη των οικονομιών.

Ο κ. Κούζνετς είναι γνωστός ως ο πατέρας των μετρήσεων για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν που χρησιμεύει ως ο βασικός δείκτης για το μέγεθος και την ανάπτυξη όλων των κρατών. Επίσης είναι γνωστός για την καμπύλη Κούζνετς, σύμφωνα με την οποία όταν η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας αυξάνεται, η ανισότητα στην αρχή διευρύνεται αλλά στην συνέχεια υποχωρεί.

Το βραβείο του Κούζνετς απέφερε περισσότερα από ότι τα Νόμπελ στην φυσική που πωλήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Την περασμένη χρονιά το βραβείο του φυσικού Τζέιμς Τσάντγουϊκ, πουλήθηκε για 329.000 δολάρια. Το βραβείο Νόμπελ του Γουίλιαμ Φώκνερ πουλήθηκε έναντι 425.000 δολαρίων. Ωστόσο το βραβείο των δύο βιολόγων που ανακάλυψαν το DNA, των Φράνσις Κρικ και Τζέιμς Γουότσον, ξεπέρασε σε δημοπρασία το ένα εκατομμύριο δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v