Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Novartis: Ολοκληρώθηκε η συμφωνία με την GSK

Συμφωνίες για swap δραστηριοτήτων που υπερβαίνουν τα 20 δισ. δολ. ολοκλήρωσαν οι δύο φαρμακευτικές εταιρείες. Πώς αλλάζει ο χάρτης του κλάδου.

Novartis: Ολοκληρώθηκε η συμφωνία με την GSK

Την ολοκλήρωση της συμφωνίας που λίγο ή πολύ αλλάζει τα δεδομένα στο φαρμακευτικό κλάδο ανακοίνωσε η Novartis, αναφερόμενη στην κοινοπραξία που δημιούργησε με την GlaxoSmithKline στον τομέα των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων και την πώληση του τομέα εμβολίων με εξαίρεση τα αντιγριπικά εμβόλια.

«Η εταιρεία ενισχύει την εστίασή της στον αναπτυσσόμενο τομέα των καινοτόμων φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οφθαλμολογικά σκευάσματα και τα γενόσημα φάρμακα» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και συμπληρώνει: «Η ενσωμάτωση του ογκολογικού χαρτοφυλακίου της GSK καθώς και δύο υπό ανάπτυξη σκευασμάτων, αναμένεται να ενισχύσει τη θέση της Novartis στις στοχευμένες θεραπείες και τα μικρά μόρια, καθιερώνοντας περαιτέρω τη Novartis»

«Η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την GSK εστιάζει την Novartis, ενισχύοντας περαιτέρω την ηγετική μας θέση σε βασικούς αναπτυσσόμενους τομείς,» λέει ο Joseph Jimenez, Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis. «Αναμένουμε ότι αυτή η εξέλιξη της στρατηγικής μας θα βελτιώσει τα περιθώρια απόδοσης μας και θα μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε στις μελλοντικές αλλαγές της βιομηχανίας.»

Η Novartis εξαγόρασε τα ογκολογικά σκευάσματα της GSK, συμπεριλαμβανομένων δύο υπό ανάπτυξη σκευασμάτων, για το συνολικό ποσό των 16 δισ δολαρίων. Έως και 1,5 δισ δολάρια του ποσού αυτού εξαρτώνται από την επίτευξη συγκεκριμένων σταδίων στο πρόγραμμα ανάπτυξης. Στη Novartis ανήκει τώρα το 36,5% της κοινοπραξίας (joint venture) μεταξύ Novartis OTC και GSK Consumer Healthcare. Η επένδυση θα αντιμετωπίζεται λογιστικά με τη μέθοδο της καθαρής θέσης και θα δηλώνεται ως εισόδημα από συνδεδεμένες εταιρείες. Η Novartis κατέχει τέσσερις από τις έντεκα θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης. Επιπλέον, η Novartis διατηρεί συγκεκριμένα δικαιώματα μειοψηφίας, καθώς και δικαίωμα εξόδου από τη συμφωνία, το οποία μπορεί να εκτελεστεί βάσει προκαθορισμένου μηχανισμού κοστολόγησης.

Η Novartis πούλησε τον τομέα των εμβολίων – εκτός των αντιγριπικών εμβολίων στην GSK για 7,1 δισ δολάρια συν δικαιώματα. Τα 7,1 δισ δολάρια περιλαμβάνουν 5,25 δισ δολάρια με την ολοκλήρωση της συμφωνίας και 1,8 δισ δολάρια σε μελλοντικές πληρωμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v