Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην αυστριακή Heta το πρώτο νέου τύπου «bail in» για ευρωτράπεζα

Πρόκειται για την bad bank της αυστριακής Hypo Alpe. Μετά τις δραματικές εξελίξεις του Σααββατοκύριακου και τη βόμβα για απομειώσεις 8,7 δισ. ευρώ, η Βιέννη αποφάσισε να θέσει την τράπεζα σε διαδικασία εκκαθάρισης εφαρμόζοντας τους νέους κανόνες για το bail in.

Στην αυστριακή Heta το πρώτο νέου τύπου «bail in» για ευρωτράπεζα

Η Heta Asset Resolution θα είναι κατά τα φαινόμενα η πρώτη ευρωπαϊκή τράπεζα στην οποία θα επιβληθεί bail in στους ομολογιούχους. Πρόκειται για την bad bank της πολύκροτης Hypo Alpe-Adria-Bank International AG, τη γνωστή αυστριακή τράπεζα που απασχόλησε το διεθνή Τύπο το 2009 λόγω της διάσωσής της από το αυστριακό δημόσιο.

Η αυστριακή κυβέρνηση, όμως, αποφάσισε να μη στηρίξει περαιτέρω τη Heta, η οποία έχει ήδη στοιχίσει στους φορολογούμενους της χώρας περί τα 5,5 δισ. ευρώ. Η απόφαση ελήφθη όταν η διοίκηση της Heta ενημέρωσε το υπουργείο Οικονομικών της Αυστρίας ότι πιθανώς να χρειαστεί περαιτέρω στήριξη ύψους 7,6 δισ. ευρώ. Έτσι, η ρυθμιστική αρχή της χώρας έθεσε τη Heta σε καθεστώς εκκαθάρισης και διέταξε άμεσο μορατόριουμ χρέους.

Λίγα λόγια για την ιστορία….

Η Hypo Alpe κρατικοποιήθηκε εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης, το 2009. Η τράπεζα βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω των τοποθετήσεών της στα δυτικά Βαλκάνια. Ο βασικός της μέτοχος, η Bayerische Landesbank αποφάσισε να αποχωρήσει, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένας δικαστικός κυκεώνας, καθώς μεγάλο μέρος του χρέους της τράπεζας τελεί υπό την εγγύηση της επαρχίας της Καρινθίας – που ήταν και πρώην ιδιοκτήτης της τράπεζας. Έτσι, η Αυστρία οδηγήθηκε στη λύση της ίδρυσης της bad bank η οποία έλαβε χώρα το 2014 και κράτησε περίπου 18 δισ. ευρώ από το ενεργητικό της Hypo.  

Η απόφαση ελήφθη μετά τις δραματικές εξελίξεις του Σαββατοκύριακου, οι οποίες περιγράφονται και στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Η Heta ενημέρωσε τη ρυθμιστική αρχή το βράδυ της Παρασκευής (21:20 τοπική ώρα) ότι η αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού που ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο καταλήγει στο ότι απαιτούνται απομειώσεις ύψους 8,7 δισ. ευρώ. Λίγο αργότερα η Heta μαζί με τη ρυθμιστική αρχή ενημέρωσαν την κυβέρνηση ζητώντας ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας ώστε να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις της.

Η απάντηση ήρθε με τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και είναι πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

«Η απόφαση λήφθηκε με βάση τα στοιχεία που έδωσε η διοίκηση της Heta για τα πρώτα αποτελέσματα της αξιολόγησης στοιχείων ενεργητικού» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Αυστρίας και συμπληρώνει: «Λόγω αυτής της δραματικής αλλαγής στην αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού, το υπουργείο μαζί με όλη την κυβέρνηση, αποφάσισε να μην επενδύσει άλλα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών στη Heta».  

Τώρα η Heta περνά στα χέρια της ρυθμιστικής αρχής, η οποία προχωρά στην εκκαθάρισή της. Βάσει της νέας νομοθεσίας – που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου στο πλαίσιο των νέων ευρωπαϊκών κανόνων για το bail in– ενόσω η ρυθμιστική αρχή επεξεργάζεται το σχέδιο εκκαθάρισης-, δεν θα πληρώνει τις υποχρεώσεις της Heta. Το άμεσο μορατόριουμ χρέους σημαίνει ότι δεν θα πληρωθούν ομόλογα ύψους 950 εκατ. ευρώ που λήγουν στις 6 Μαρτίου και στις 20 Μαρτίου. Επίσης, επηρεάζει ομόλογα 9,8 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε κυκλοφορία και δάνειο 1,24 δισ. ευρώ προς την Pfandbriefbank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v