Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίεβο: Εξαιρετικά εύθραυστη η εκεχειρία

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο είπε ότι φιλορώσοι αντάρτες συνέχισαν να λαμβάνουν «σημαντική» ποσότητα στρατιωτικού εξοπλισμού από τη γειτονική Ρωσία.

Κίεβο: Εξαιρετικά εύθραυστη η εκεχειρία

Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Ουκρανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ένας στρατιώτης τους σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν στις αυτονομιστικές περιοχές στα ανατολικά της χώρας κατά τις τελευταίες 24 ώρες, υπογραμμίζοντας ότι η εκεχειρία που συμφωνήθηκε πριν από δύο εβδομάδες παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη.

Ταυτόχρονα η Ουκρανία ανακοίνωσε την απότομη μείωση των επιθέσεων από τους φιλορώσους-αυτονομιστές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σημειώνοντας ότι το Κίεβο συνεχίζει την απόσυρση των βαρέων όπλων του, από την πρώτη γραμμή του μετώπου. Οι ουκρανικές αρχές όμως προειδοποίησαν ότι οι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας χρησιμοποιούν την εκεχειρία για να ανασυνταχθούν και να εκτελέσουν νέες επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών θέσεων.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο είπε επίσης ότι φιλορώσοι αντάρτες συνέχισαν να λαμβάνουν «σημαντική» ποσότητα στρατιωτικού εξοπλισμού από τη γειτονική Ρωσία αν και η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι εξοπλίζει τους αυτονομιστές. «Ο εχθρός κινείται με βαρέα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, κυρίως στην περιοχή της Μαριούπολης» ανέφερε ο Λισένκο, αναφερόμενος στην πόλη-λιμάνι για την οποία το Κίεβο φοβάται ότι θα μπορούσε να είναι ο επόμενος στόχος των ανταρτών.

Εν τω μεταξύ η μείωση του αριθμού των επιθέσεων και των κινήσεων απόσυρσης των βαρέων όπλων από την πρώτη γραμμή, δίνει ελπίδες ότι η εύθραυστη ανακωχή μπορεί να διατηρηθεί παρά την προ ημερών επίθεση των αυτονομιστών στην πόλη Ντεμπάλτσεβε, τον στρατηγικής σημασίας συγκοινωνιακό κόμβο. «Εάν η κατάσταση δεν επιδεινωθεί, τότε η ουκρανική πλευρά θα συνεχίσει να αποσύρει τα όπλα της. Προς το παρόν η διαδικασία της απόσυρσης βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε ο Λισένκο.

Ο ανώτερος διοικητής των ανταρτών Έντουαρντ Μπασούριν δήλωσε χθες Κυριακή ότι και οι αυτονομιστές ολοκλήρωσαν την απόσυρσή του οπλισμού τους και αρνήθηκε τις κατηγορίες που εξαπολύει το Κίεβο ότι οπλισμός μεταφέρεται εκ νέου στην πρώτη γραμμή.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής στην Ουκρανία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη έχει πει ότι ο ΟΑΣΕ θέλει πληροφορίες σχετικά με το από πού αποσύρονται όπλα και πού αποθηκεύονται, πριν επιβεβαιώσει την απόσυρσή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v