Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EBA: Δεν θα γίνουν τραπεζικά stress test το 2015

Την απόφασή της να μη διενεργήσει stress test το 2015 παρά μόνο μία "άσκηση διαφάνειας" ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. Σημειώνει την πρόοδο που έχουν καταγράψει οι τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου στη βελτίωση της κεφαλαιακής τους θέσης.

EBA: Δεν θα γίνουν τραπεζικά stress test  το 2015

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή με ανακοίνωσή της δηλώνει ότι αποφασίστηκε να μη διενεργήσει φέτος τραπεζικά stress test σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το συμβούλιο εποπτών της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής αποφάσισε να μην προβεί σε ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων το 2015 και να ξεκινήσει την προετοιμασία για την επόμενη άσκηση του 2016. «Αντί για stress test για το 2015, η EBA θα τρέξει μια άσκηση διαφάνειας, η οποία διενεργήθηκε και το 2013 και θα παρέχει λεπτομερή στοιχεία για τους ισολογισμούς και τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών της Ε.Ε.» αναφέρει η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΒΑ. 

Η ρυθμιστική αρχή του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου δήλωσε μάλιστα πως η απόφαση για τη μη διεξαγωγή stress test βασίστηκε στην πρόοδο που κατέγραψαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Γηραιάς Ηπείρου το 2014 στην ενίσχυση των ισολογισμών τους. 

«Η απόφαση να μη γίνουν stress test σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 2015 βασίστηκε κυρίως στην αναγνώριση της προόδου που σημείωσαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες στην ενίσχυση των κεφαλαιακών τους θέσεων λόγω της αξιολόγησης στοιχείων ενεργητικού και των ευρωπαϊκών stress test του 2014» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και συμπληρώνει: «Επιπλέον, είχαν προηγηθεί προσπάθειες αύξησης κεφαλαίων αρκετών ετών με την άσκηση ανακεφαλαιοποίησης του 2011/12, η οποία οδήγησε σε ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης των τραπεζών κατά 200 δισ. ευρώ και την άσκηση στις αρχές του 2014 με λόγο CET1 11,5%.

Ο μεγαλύτερος δείκτης CET1 για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ξεπερνά τώρα το 12%,  έναντι 9% το Δεκέμβριο του 2011». 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v