Στροφή στο κόκκινο για την Barclays

Η βρετανική τράπεζα πληρώνει ακριβά την απογοητευτική πορεία του investment banking αλλά και το σκάνδαλο χειραγώγησης αγοράς συναλλάγματος. Ο Antony Jenkins, όμως, παίρνει το πρώτο του μπόνους.

Στροφή στο κόκκινο για την Barclays

Ετήσιες ζημίες κατέγραψε η Barclays καθώς η απογοητευτική πορεία του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής, αλλά και οι μεγάλες προβλέψεις για το σκάνδαλο χειραγώγησης της αγοράς συναλλάγματος την οδήγησαν στο κόκκινο. 

Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν 12% στα 5,5 δισ. στερλίνες, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Εάν, όμως, συμπεριληφθούν και οι έκτακτοι παράγοντες (όπως για παράδειγμα η αναθεώρηση αποτίμησης ύψους 935 εκατ. στερλινών για το χαρτοφυλάκιο εκπαίδευσης, στέγασης και τοπικών αρχών) τότε η τράπεζα καταγράφει καθαρές ζημίες 174 εκατ. στερλινών το 2014 έναντι κερδών 540 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο. 

Τη χειρότερη απόδοση στον όμιλο σημείωσε αδιαμφισβήτητα το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής, του οποίου τα κέρδη μειώθηκαν σχεδόν κατά το ένα τρίτο, στα 1,38 δισ. στερλίνες. Αυτή η απογοητευτική πορεία αντισταθμίστηκε από την ισχυρή απόδοση του retail banking και άλλων τμημάτων.

Ο Antony Jenkins, διευθύνων σύμβουλος, έλαβε παρ' όλα αυτά το πρώτο του ετήσιο μπόνους από τότε που ανέλαβε τη διοίκηση της τράπεζας πριν από τρία χρόνια.

Ο Jenkins δήλωσε ότι η τράπεζα έχει ξεπεράσει το στόχο της στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του πάλαι ποτέ ισχυρού τμήματος επενδυτικής τραπεζικής. Ωστόσο, ανέφερε πως παρά την πρόοδο που έγινε πέρυσι «έχουμε ακόμα πολλή δουλειά». Τα πλεονεκτήματα της αναδιάρθρωσης, η οποία συμπεριέλαβε και τη μείωση 14.000 θέσεων εργασίας από το συνολικό δυναμικό των 140.000, βοήθησαν την τράπεζα να μειώσει το κόστος λειτουργίας της 10% τον τελευταίο χρόνο.

Σε μείζον θέμα αναδεικνύεται και η συμμετοχή της στο πολύκροτο σκάνδαλο για τη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος. Στα αποτελέσματά της, η βρετανική τράπεζα αυξάνει τις σχετικές προβλέψεις στα 750 εκατ. στερλίνες, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των προβλέψεων να εκτοξευτεί στο 1,25 δισ. στερλίνες.

«Θεωρώ τη συμπεριφορά που συνιστά αντικείμενο αυτών των ερευνών τελείως ασύμβατη με τις αξίες μας και μοιράζομαι την αγανάκτηση των συναδέλφων και των μετόχων μας για το γεγονός ότι θέματα σαν κι αυτό συνεχίζουν να ρίχνουν τη σκιά τους στην επιχείρησή μας» δήλωσε ο κ. Jenkins.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v