Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EBRD: Πράσινο φως για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας

Δεν υπάρχει ανώτατο όριο στο ύψος της χρηματοδότησης. Το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από τα projects, δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

EBRD: Πράσινο φως για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Suma Chakrabarti, δήλωσε πως ελήφθη ομόφωνα η απόφαση για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Η χρηματοδότηση θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2020, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου όπως μεταδίδει το Reuters. Ο πρόεδρος της EBRD δήλωσε μάλιστα ότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο, που μπορεί να αποσπάσει η Ελλάδα, και πως το τελικό ύψος θα εξαρτηθεί από τα projects που θα προταθούν για χρηματοδότηση.

Όπως είχε αποκαλύψει προ ημερών το πρακτορείο, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποβάλει αίτημα η Ελλάδα να γίνει «χώρα όπου δραστηριοποιείται» η EBRD, δηλαδή να γίνει δικαιούχος χρηματοδότησης, όμως η διαδικασία είχε παγώσει λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας κι εν όψει των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών. Όμως η πρόσφατη παράταση για τέσσερις μήνες του ελληνικού προγράμματος από την ευρωζώνη επέτρεψε τη συνέχιση της διαδικασίας.

Σακελλαρίδης: Θα συμβάλει στην ανάπτυξη

«Χαιρετίζουμε την απόφαση της European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) να αρχίσει τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα με την αξιοποίηση του συνόλου των χρηματοοικονομικών εργαλείων που διαθέτει για την προώθηση της ανάκαμψης στην Ελληνική οικονομία», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με Γαβριήλ Σακελλαρίδη «προτεραιότητα μας είναι η ανάσχεση της κατάρρευσης των επενδύσεων, η αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων και η προσέλκυση κεφαλαίων με μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα.

Παράλληλα σχεδιάζουμε μέτρα πολιτικής για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την άρση των εμποδίων στη χρηματοδότηση των εξαγωγών προιόντων και υπηρεσιών.

Η EBRD είναι μια διεθνής αναπτυξιακή τράπεζα με υψηλή φερεγγυότητα (triple-A), εκτεταμένη εμπειρία χρηματοδότησης διαδικασιών οικονομικής αναδιάρθρωσης και αποδεδειγμένη ικανότητα μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων σε επενδυτικά σχέδια υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Πιστεύουμε ότι η έναρξη των δραστηριοτήτων της EBRD στην Ελλάδα, παράλληλα με την αναμενόμενη ενδυνάμωση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στo πλαίσιο του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη, θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης με τη βελτίωση της ποιότητας των επενδύσεων και την αποτελεσματική αξιοποίηση των υποδομών και των συγκριτικών γεωγραφικών πλεονεκτημάτων της Ελληνικής οικονομίας.

Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη προσκαλέσει τον Πρόεδρο της EBRD στην Αθήνα ώστε να εξασφαλισθεί η εγκατάσταση και η έναρξη των δραστηριοτήτων της Τράπεζας το συντομότερο δυνατό».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v