Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oυκρανία: Στο 30% αύξησε το επιτόκιο η κεντρική τράπεζα

Στο 30% από 19,5% αύξησε το επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας. Σε υψηλό μήνα ενισχύεται η γρίβνα έναντι του δολαρίου.

Oυκρανία: Στο 30% αύξησε το επιτόκιο η κεντρική τράπεζα

H κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας αύξησε το βασικό επιτόκιο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2000 σε μια προσπάθεια να περιορίσει την βουτιά στο νόμισμα της χώρας.

Η Eθνική Τράπεζα της Ουκρανίας αύξησε την Τετάρτη το επιτόκιο στο 30% από 19,5% για να «σταθεροποιήσει την κατάσταση στις αγορές κεφαλαίου και χρήματος», δήλωσε η επικεφαλής της τράπεζας, Valeriya Gontareva. Παράλληλα διατήρησε σε ισχύ τον περιορισμό στους εξαγωγείς για μετατροπή του 75% των εσόδων τους σε ξένο νόμισμα.

«Η αύξηση του επιτοκίου θα κάνει πιο ελκυστική την γρίβνα, οπότε θα είναι ένας θετικός παράγοντας, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι από μόνο του θα είναι αρκετό για να επιδιορθώσει το μάλλον σοβαρό έλλειμμα στην προσφορά δολαρίου» δήλωσε στο Bloomberg, trader στην Dragon Capital. «Aυτό που χρειάζεται στην κατάσταση αυτή είναι ένας συνδυασμός διοικητικών και νομισματικών μέτρων και φαίνεται πως αυτό είναι αυτό που χρειάζεται η κεντρική τράπεζα» πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η γρίβνα ενισχύεται για τρίτη μέρα, σημειώνοντας άνοδο στις 24,25 γρίβνες το δολάριο, το υψηλότερο επίπεδο τον τελευταίο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v