Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σουλτς: Ελλάδα και ΕΕ να θάψουν το τσεκούρι του πολέμου

Το τετράμηνο δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ανάπαυλα πριν από τον πόλεμο, προειδοποιεί ο επικεφαλής του ΕΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει την εμπιστοσύνη με τις μεταρρυθμίσεις. Η Ευρώπη να ξαναδεί το θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σουλτς: Ελλάδα και ΕΕ να θάψουν το τσεκούρι του πολέμου

Η ευρωζώνη και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευτούν το παράθυρο των τεσσάρων μηνών που δίνει η συμφωνία του Eurogroup και να μην απειλούν με Αρμαγεδδών στο κοντινό μέλλον, σημειώνει σε κείμενο του στο LinkedIn ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Όπως αναφέρει ο κ. Σουλτς, είναι ώρα να θάψουν όλοι το τσεκούρι του πολέμου, να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την συμφωνία του Eurogroup και να παρουσιαστούν συγκεκριμένα μέτρα που θα προσελκύσουν επενδύσεις, θα αυξήσουν τα έσοδα από φόρους, θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της διοίκησης και θα διατηρήσουν ένα κατάλληλο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

«Αυτό είναι το μήνυμα που έχω μεταφέρει επανειλημμένα σε Αθήνα και Βερολίνο και σε όλες τις συναντήσεις μου με τους Ευρωπαίους ηγέτες» τονίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο η δουλειά που θα γίνει τους επόμενους τέσσερις μήνες θα χρησιμεύσει για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, ένα στοιχείο που μέχρι σήμερα και χωρίς το οποίο δεν μπορεί να βρεθούν μακροπρόθεσμες λύσεις.

Ο κ. Σουλτς υποστηρίζει πως όλοι οι πολιτικοί έχουν πολύ σοβαρή ηθική υποχρέωση να αδιαφορήσουν για τα εμπρηστικά σχόλια που προβάλλουν τα μέσα και να αναγνωρίσουν πως υπάρχουν τρεις νέοι παράγοντες που μπορεί αν χρησιμοποιηθούν σωστά να βοηθήσουν την Ελλάδα να ακολουθήσει το σωστό μονοπάτι.

Ποια είναι αυτά τα στοιχεία σύμφωνα με τον κ. Σουλτς;

Πρώτον, οι Έλληνες έχουν εκλέξει μια κυβέρνηση η οποία φαίνεται διατεθειμένη να κάνει έργο σε τομείς που απέφυγαν συστηματικά να αγγίξουν οι προκάτοχοι της, συγκεκριμένα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Το γεγονός πως η νέα κυβέρνηση έχει καθαρό μητρώο είναι κάτι που θα δώσει μεγαλύτερη αξιοπιστία στο εγχείρημα.

Από την άλλη πλευρά, σημειώνει ο κ. Σουλτς, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ποιοι έχουν την κύρια ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα – η φοροδιαφυγή και η διαφθορά. Ως τώρα η κυβέρνηση φαίνεται να έχει διαγνώσει σωστά τα προβλήματα, αλλά έχει διαλέξει ως εξιλαστήρια θύματα τους δανειστές. Αυτό μπορεί να αρέσει σε ένα μέρος των Ελλήνων ψηφοφόρων, αλλά δεν αντιμετωπίζει τους πολύπλοκους παράγοντες του προβλήματος.

Δεύτερον, η Ε.Ε. αρχίζει να αποκτάει μια πιο ορθή αντίληψη για την δημοσιονομική προσαρμογή και τις επιπτώσεις της. Όπως τονίζει ο Σουλτς, φαίνεται πως έχει ήδη υπάρξει μεγάλη πρόοδος σε σχέση με έναν χρόνο πριν, όταν το μόνο δόγμα ήταν περικοπές και άλλες περικοπές. Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί παραμένουν σημαντικοί, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει πολύ μεγαλύτερη συνειδητοποίηση για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα φιλικά στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις.

Τρίτον, η Ε.Ε. έχει πλέον στο τραπέζι ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v