Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παρασκήνιο των δραματικών αποφάσεων της Fed το 2009

Μετά το πέρας μίας πενταετίας η Fed εξέδωσε τα πρακτικά του 2009, φωτίζοντας το πώς ελήφθησαν οι αποφάσεις για τα προγράμματα διάσωσης και τη νομισματική χαλάρωση που έβαλαν τέλος στην κρίση του 2008.

Το παρασκήνιο των δραματικών αποφάσεων της Fed το 2009
H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανοίγει τα αρχεία της από το τρικυμιώδες 2009, τη χρονιά που η αμερικανική οικονομία και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα πάλευαν να βγουν από την χειρότερη κρίση και ύφεση των τελευταίων επτά δεκαετιών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Σήμερα η Fed έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά και τους φακέλους των συνεδριάσεων του 2009, με την καθιερωμένη πενταετή καθυστέρηση. Τα κείμενα του 2008 που δημοσιεύτηκαν πέρυσι ήταν πάνω από 3500 σελίδες.

Το απομαγνητοφωνημένο υλικό πρόκειται να ρίξει φως στις συζητήσεις που διεξήχθησαν μεταξύ του επικεφαλής της Fed, Ben S. Bernanke, και των συνεργατών του αναφορικά με την εξέλιξη της μεγάλης κρίσης. Στις αποφάσεις αυτές περιλαμβάνονται η αύξηση στις αγορές τίτλων κατά 1,5 τρισ. δολάρια, τα στρες τεστ των αμερικανικών τραπεζών και η κρατική διάσωση της Bank of America Corp. Τα αρχεία αυτά θα μπορούσαν ακόμη να δώσουν στους επενδυτές στοιχεία για τον τρόπο που η σημερινή επικεφαλής της FED – τότε πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του San Francisco – Janet Yellen λαμβάνει αποφάσεις στο 2015. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, τα πρακτικά αποδεικνύουν πως οι ιθύνοντες της FED ήταν ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για την πορεία της κρίσης. Η σημερινή πρόεδρος της FED, Janet Yellen, φέρεται να λέει ότι είναι αρκετά απίθανο η οικονομία να παρουσιάσει μία ταχεία ανάκαμψη (V-shape), θεωρώντας ότι ακόμα και μια αργή ανάκαμψη (U-shape) είναι επίσης δύσκολη. Προκάλεσε μάλιστα το γέλιο των συνομιλητών της όταν είπε πως ο κόσμος έχει αρχίσει και σπάει τους κουμπαράδες για να τα βγάλει πέρα.    

Οι πολιτικές νομισματικής τόνωσης και διασώσεων που εφάρμοσε η Fed το 2009 προκάλεσαν την αντίδραση μελών του κογκρέσου γι' αυτό και προς το τέλος του 2009 το νομοθετικό σώμα ψήφησε ελεγκτικούς νόμους, ώστε να αρθούν τα εμπόδια στον έλεγχο της Fed αναφορικά με τη νομισματική της πολιτική.

Η έξοδος από την ύφεση

Όταν άρχισε το 2009 κι ο Barack Obama ανέλαβε πρόεδρος, οι παραγγελίες στη βιομηχανία, οι πωλήσεις, οι ισολογισμοί των ασφαλιστικών ταμείων και δεκάδες άλλοι δείκτες έδειχναν προς τα κάτω. Το μόνο που ανέβαινε ήταν οι καθυστερήσεις στις εξοφλήσεις στεγαστικών δανείων, τα προγράμματα διάσωσης, τα κρατικά ελλείμματα και ο αριθμός των ανθρώπων με επιδόματα ανεργίας. Η απώλεια 3,6 εκατ. θέσεων εργασίας το 2008 ήταν η μεγαλύτερη που είχε καταγραφεί μέχρι τότε, οδηγώντας την ανεργία στο 7,3%. Ο αριθμός αυτός θα κορυφωνόταν το 2009, με άλλες 5,9 εκατ. δουλειές να χάνονται και αυτήν τη χρονιά.

Για τους Αμερικανούς αξιωματούχους το 2009 ήταν όμως η χρονιά που η οικονομία άρχισε να βγαίνει από τη μεγαλύτερη ύφεση μετά το 1930. Σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις που διεξήχθησαν το Σεπτέμβριο του 2010, η συρρίκνωση που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2007 έληξε τον Ιούνιο εκείνου του έτους. Ο Ben Bernanke ήταν ο άνθρωπος της χρονιάς για το 2009, σύμφωνα με το περιοδικό Time.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v