Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Κίνα στρέφεται (και) στην πράσινη οικονομία

Νέοι περιβαλλοντολογικοί κανόνες για την χώρα του δράκου. Η ηγεσία της Κίνας δεν επιθυμεί πλέον την ανάπτυξη με... κάθε κόστος. Οι δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του κομμουνιστικού κόμματος.

H Κίνα στρέφεται (και) στην πράσινη οικονομία

Λίγες μέρες πριν από το εθνικό λαϊκό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, μία από τις διασημότερες δημοσιογράφους της χώρας, η Chai Jing, ανέβασε στο διαδίκτυο ένα μεγάλο ντοκιμαντέρ για την μόλυνση της ατμόσφαιρας και τα προβλήματα που προκαλεί στον πληθυσμό της Κίνας: παιδιά που δεν μπορούν να αναπνεύσουν, ηλικιωμένοι που καταρρέουν.

Το βίντεο είχε πολύ γρήγορα πάνω από 300 εκατομμύρια θεάσεις στο διαδίκτυο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Handelsblatt. Και η συγκυρία δεν είναι τυχαία.

Πέρυσι η Κίνα για πρώτη φορά μετά από μιάμιση δεκαετία μείωσε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 0,9%, όπως υπολογίζει η Greenpeace. Και αυτό εν μέσω οικονομικής ανάπτυξης 7,5%! Καμία χώρα δεν έχει εγκαταστήσει τόσες ανεμογεννήτριες και τόσα φωτοβολταϊκά όσο η Κίνα τα τελευταία χρόνια.

Η στάση της ηγεσίας της χώρας αναφορικά με τη σχέση περιβάλλοντος και ανάπτυξης έχει αλλάξει δραματικά.

Η επιτυχία της χώρας στην μείωση των εκπομπών έχει ενθαρρύνει τους κινεζικούς φορείς να κάνουν ακόμη περισσότερα σε αυτήν κατεύθυνση.

Μία υψηλόβαθμη αξιωματούχος της κινεζικής κυβέρνησης, η Fu Ying, έκανε αναφορά στο θέμα στο κεντρικό λαϊκό συνέδριο επικαλούμενη προσωπικές εμπειρίες. Είπε πως όταν ήταν νέα ο ουρανός της Κίνας ήταν γαλάζιος, αλλά οι άνθρωποι είχαν άλλες ανησυχίες: τη σκληρή δουλειά, την αναδόμηση της χώρας και την οικονομική ανάπτυξη. «Τώρα, όμως, μετά από δεκαετίες οικονομικής ανόδου, έχουμε μεν όλοι υψηλότερο επίπεδο ζωής, αλλά χάσαμε τον γαλάζιο ουρανό. Τώρα ήρθε η ώρα οι Κινέζοι να ξαναθέσουν τις προτεραιότητές τους και να προστατέψουν καλύτερα το περιβάλλον», συμπλήρωσε.

Και τέλος ήρθε η ανακοίνωση από το κομμουνιστικό κόμμα μέσω της Fu Ying: «Αυστηροποιούμε τους νόμους για το περιβάλλον». Θα υπάρξουν υψηλότερες ποινές. Να μην περιμένουν κανένα έλεος, όποιοι μολύνουν παράνομα τον αέρα».

Οι αυστηροί νόμοι είναι για την Κίνα ο πιο συνηθισμένος τρόπος να λύνονται προβλήματα. Ίσως η χώρα είναι πολύ μεγάλη για να ελεγχθεί διαφορετικά. Κι ενώ η Ευρώπη χαλαρώνει όλο και περισσότερο τους περιβαλλοντολογικούς της κανόνες, η Κίνα, με τις υψηλές ποινές, ίσως καταφέρει περισσότερα, υπογραμμίζει η Handelsblatt.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v