Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καυτό και… δύσκολο Eurogroup για την Ελλάδα

Στα χέρια του Γερούν Ντάισελμπλουμ βρίσκεται νέα λίστα με επτά μεταρρυθμίσεις, αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες. Η καθυστέρηση στην αποστολή καθιστά δύσκολη την εξέτασή της. Η αισιοδοξία Δραγασάκη και το μήνυμα Στουρνάρα ότι το Εurogroup πρέπει να είναι επιτυχημένο.

Καυτό και… δύσκολο Eurogroup για την Ελλάδα

Για ένα δύσκολο Eurogroup προειδοποιούν αρμόδιες πηγές στις Βρυξέλλες σε μια χρονική στιγμή όπου η Ελλάδα αγωνίζεται να βρει ρευστότητα για να καλύψει τις ασφυκτικές ανάγκες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει λάβει νέα επιστολή από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών (εστάλη χθες) με προτάσεις για επτά μεταρρυθμίσεις. Τη συγκεκριμένη πληροφορία μάλιστα την επιβεβαιώνουν και πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο η επιστολή φαίνεται πως έφτασε στον επικεφαλής του Eurogroup μετά τη συνεδρίαση του EWG με αποτέλεσμα να μην έχει προετοιμαστεί ώστε να παρουσιαστεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.

Στουρνάρας: Ασφαλείς οι τράπεζες

«Υπάρχει απόλυτη στήριξη στις ελληνικές τράπεζες. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα με τις καταθέσεις» ξεκαθάρισε ο Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Όπως είπε «η Τράπεζα της Ελλάδος συντρέχει το κυβερνητικό έργο, το συντρέχει βεβαίως μέσα στο πλαίσιο της Συνθήκης και όπου αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τη Συνθήκη. Έχει πολύ μεγάλη σημασία το επόμενο Eurogroup να είναι επιτυχημένο και δουλεύουμε όλοι προς την κατεύθυνση αυτή. Με διαβεβαίωσε τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το οικονομικό επιτελείο ότι τις επόμενες τρεις μέρες εργάζονται άοκνα, προκειμένου τη Δευτέρα να υπάρχει ένα θετικό αποτέλεσμα».

Επεξεργασμένο το πακέτο

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι εκτιμά πως η ΕΚΤ θα κινηθεί μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών καθώς η χθεσινή απόφαση κατά τον ίδιο δεν συνάδει με τη συμφωνία που πέτυχε η Ελλάδα στο προηγούμενο Eurogroup.

Μιλώντας χθες στον Antenna ανέφερε πως στις μεταρρυθμίσεις που προτείνονται περιλαμβάνεται ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και η δημιουργία πιο σταθερής φορολογικής διοίκησης. «Το πακέτο είναι απόλυτα επεξεργασμένο και όπου χρειάζεται υπάρχουν ποσά», τόνισε.

Σημειώνεται ότι στο περιβόητο αρχικό πακέτο «έξι μεταρρυθμίσεων» εκτός της ανθρωπιστικής κρίσης και της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών περιλαμβάνονται επίσης η ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου και η δημιουργία νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων αποτελούμενο από αυστηρά προσωρινούς ελεγκτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v