Η Κύπρος βγαίνει από... το κάδρο της Ελλάδας

Ενέργειες της κυπριακής πλευράς προκειμένου να μην επηρεαστεί από μια ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη στο ελληνικό ζήτημα. Η διαφαινόμενη συμφωνία με την τρόικα και η πτωτική κίνηση στις αποδόσεις των ομολόγων.

Η Κύπρος βγαίνει από... το κάδρο της Ελλάδας

Σειρά κινήσεων προκειμένου να μην επηρεαστεί από το «ελληνικό ζήτημα», ακολουθεί η κυπριακή πλευρά, καθώς δεν επιθυμεί σε καμιά περίπτωση να υποστεί τις παρενέργειες από μια πιθανή επιδείνωση του κλίματος γύρω από την Ελλάδα και οικονομία της.

Ήδη, το Euro2day.gr σε παλαιότερο δημοσίευμά του  έχει επισημάνει την πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης να διαχωρίσει σαφώς τη θέση της από αυτή της Αθήνας, καθώς:

Πρώτον, δεν μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες σε βάρος της Ελλάδας μέσα στο Eurogroup.

Και δεύτερον, δεν θα ήθελε να μπει στο... κάδρο των προβλημάτων της Ευρωζώνης, όταν μάλιστα μέσα στο 2015 θα επιδιώξει να βγει δύο φορές στις αγορές, προκειμένου να δανειστεί.

Ήδη η κυπριακή πλευρά επιταχύνει τις εξελίξεις έτσι ώστε να λάβει σύντομα τη θετική αξιολόγηση της τρόικας και με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο να συνεχίσει να λαμβάνει τις δανειακές δόσεις, αλλά παράλληλα να ενταχθεί και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που άρχισε να εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η πρόσφατη εκτίμηση του διοικητή της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι ότι η Κύπρος θα βγει από το μνημόνιο πριν το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα του 2016.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, παράγοντες της κυπριακής αγοράς διευκρινίζουν πως η οικονομία της Κύπρου δεν θα επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό σε περίπτωση ενός «ελληνικού προβλήματος», καθώς:

• Οι κυπριακές τράπεζες δεν έχουν πλέον σχεδόν καμιά παρουσία στην Ελλάδα (υπάρχουν κάποιες θυγατρικές σε leasing και factoring της πρώην Λαϊκής, οι δραστηριότητες των οποίων είναι σαφώς περιορισμένες).

• Σε ό,τι αφορά τις ελλαδικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, αυτές αποτελούν θυγατρικές εταιρείες, δηλαδή είναι κυπριακές τράπεζες που ελέγχονται από την Κεντρική Τράπεζα Kύπρου και δεν θα επηρεαστούν ακόμη και στο σενάριο κάποιων ακραίων εξελίξεων στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι πως οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων συνεχίζουν την κατιούσα και μάλιστα έχουν υποχωρήσει σαφώς κάτω από το ψυχολογικό όριο του 5% (κοντά στο 4%), θυμίζοντας τιμές πριν την ένταξη της χώρας σε καθεστώς μνημονίου.

Παρόλα αυτά, παράγοντες της κυπριακής αγοράς επισημαίνουν πως τα δύσκολα για την Κύπρο, κάθε άλλο παρά έχουν τελειώσει: «Αν δεν καταφέρει η οικονομία να περάσει στην ανάπτυξη, τότε οποιαδήποτε νίκη εμφανίζεται σήμερα στο πεδίο των αριθμών και των δεικτών, θα αποβεί Πύρρειος» δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός Κύπριος επιχειρηματίας συμπληρώνοντας πως «σήμερα, η πραγματική κυπριακή οικονομία είναι παγωμένη και ελπίζουμε μήπως πάρει κάποια ανάσα ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, στο βαθμό που αυτή θα είναι βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι.

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα έχει ανάγκη τόσο από ρευστότητα, όσο και από ξένες επενδύσεις. Πάντως, σε περίπτωση που δούμε το ύψος των δανειστικών επιτοκίων να μειώνεται, αυτό θα μπορούσε να δώσει κάποιες ανάσες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά».

ΥΓ: Η ορθότητα του ρεπορτάζ προκύπτει από τις μετέπειτα δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών της Κύπρου κ. Χάρη Γεωργιάδη, όπως αυτές αναφέρονται σε σχετικό δημοσίευμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v