Ο κινεζικός «πόλεμος» του νερού

Από τα 50.000 μεγαλύτερα φράγματα στον κόσμο, περισσότερα από τα μισά βρίσκονται στην Κίνα. Ως εκ τούτου, η χώρα ελέγχει πλέον την παροχή νερού των ποταμών σε 13 γειτονικά κράτη. Πρόβλημα αποτελεί η μεγάλη σε έκταση ρύπανση των υδάτων της.

Ο κινεζικός «πόλεμος» του νερού

Το γεγονός ότι η Κίνα είναι ο χειρότερος ρυπαντής στον κόσμο – έχει τις 16 από τις 20 πιο βρώμικες πόλεις στον κόσμο και αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων θερμοκηπίου είναι λιγο έως πολύ γνωστό.

Αυτό όμως που είναι άγνωστο στους περισσότερους είναι η μεγάλη σε έκταση ρύπανση των υδάτων της που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αγώνα δρόμου για την αναζήτηση... καθαρού νερού.

Η μάχη για το νερό αφορά και τον έλεγχο των ροών νερού που συνδέεται ευθέως με την προσπάθεια να δοθεί λύση στο πρόβλημα της ρύπανσης των υπόγειων υδάτων της που συνεχώς μεγεθύνεται. Υπο το πρίσμα αυτό πρόκειται για δύο όψεις του ίδιου προβλήματος.

Σύμφωνα με αναλυτές, η χώρα έχει φράξει κάθε μεγάλο ποταμό στο οροπέδιο του Θιβέτ, συμπεριλαμβανομένων του Μεκόνγκ, του Salween, του Βραχμαπούτρα, του Γιανγκτσέ, του κίτρινου ποταμού, του Ινδού ποταμού, του Sutlej, του Shweli και του Karnali και υπάρχουν μεγάλης κλίμακας σχέδια για φράγματα και σε άλλους ποταμούς.

Από τα 50.000 μεγαλύτερα φράγματα στον κόσμο, περισσότερα από τα μισά βρίσκονται στην Κίνα. Ως εκ τούτου, η Κίνα ελέγχει πλέον την παροχή νερού των ποταμών σε 13 γειτονικές χώρες

Στην πραγματικότητα πρόκειται για επιλογή η οποία μπορεί να ερμηνευτεί υπό το πρίσμα του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζει με την μόλυνση των υπογείων υδάτων της.

Μάλιστα , σύμφωνα με ειδικούς η ρύπανση των υδάτων είναι τόσο μεγάλη ώστε σε ορισμένες περιοχές έχει οδηγήσει σε απότομη αύξηση ασθενειών όπως ο καρκίνος του στομάχου. Το ίδιο το υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος της Κίνας έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το 70% των μεγάλων πλωτών οδών της χώρας υποφέρουν από βαριά ρύπανση. Σύμφωνα με μελέτες , οι ρύποι έχουν διαρρεύσει ακόμη και στο υπέδαφος της χώρας, με περισσότερα από τα μισά ελεγχόμενα πηγάδια να κρίνονται μη ασφαλή για να χρησιμοποιηθούν για πόσιμο νερό.

Η Γεωλογική Επισκόπηση της Κίνας εκτιμά τώρα ότι το 90% των κινεζικών πόλεων εξαρτάται από τον εφοδιασμό μέσω μολυσμένων υπόγειων υδάτων. Το νερό που έχει καθαρισθεί σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας συχνά επαναμολύνεται καθ' οδόν προς τα σπίτια. Η Κίνα έχει λεηλατήσει τα αποθέματα των υπόγειων υδάτων της, δημιουργώντας μαζικά υπόγειες σήραγγες που έχουν προκαλέσει ακόμη και την κυριολεκτική βύθιση μερικών πόλεων.

Σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν το 2013 σε 203 αστικά κέντρα της χώρας το 60% των υπόγειων υδάτων θεωρούνται μολυσμένα. Σε έρευνα του 2012 το ποσοστό επικινδυνότητας ήταν 57,4%.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ποιότητα των υδάτων κρίνεται είτε «πολύ κακή», άρα εντελώς ακατάλληλη προς πόση, είτε «σχετικά κακή», οπότε πρέπει να περάσει από ειδική επεξεργασία. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, το υψηλό ποσοστό ρύπανσης του περιβάλλοντος αποδίδεται στην εκβιομηχάνιση της χώρας, στη συνεχώς αυξανόμενη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, καθώς και στην ατελή εναπόθεση απορριμμάτων και αστικών αποβλήτων.

Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, η μόλυνση των υπογείων υδάτων έχει σοβαρές επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα, καθώς επιβαρύνει με επικίνδυνες ουσίες τουλάχιστον δώδεκα εκατομμύρια τόνους δημητριακών.

 

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v