Πούτιν: «Η ζωή θα ήταν βαρετή χωρίς τα κουτσομπολιά»

Διαψεύδει τις φήμες για την υγεία του ο Πούτιν. Σε επιφυλακή ο Βόρειος Στόλος της Ρωσίας στην Αρκτική. Στις ασκήσεις θα συμμετάσχουν 40.000 στρατιώτες, 41 πολεμικά πλοία και 15 υποβρύχια. Παραδοχή κινήσεων για προσάρτηση της Κριμαίας πριν από το δημοψήφισμα.

Πούτιν: «Η ζωή θα ήταν βαρετή χωρίς τα κουτσομπολιά»

Μετά από πολυήμερη απουσία από τα μέσα ενημέρωσης –γεγονός ασυνήθιστο, το οποίο προκάλεσε πλήθος φημών- ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από συνάντησή του με τον πρόεδρο του Κιργιστάν, απέρριψε τις φήμες για την υγεία του λέγοντας πως «η ζωή θα ήταν βαρετή χωρίς κουτσομπολιά».

Η απουσία του Πούτιν είχε δώσει τροφή για διάφορες θεωρίες, όπως για παράδειγμα ότι έχει πρόβλημα στην υγεία του ή ότι τον ανέτρεψαν στελέχη του τομέα ασφαλείας.

Ασκήσεις πολέμου

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος έθεσε σε επιφυλακή τον Βόρειο Στόλο και τις μονάδες αλεξιπτωτιστών στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων στην Αρκτική, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον υπουργό Άμυνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις στρατιωτικές ασκήσεις θα συμμετάσχουν περίπου 40.000 στρατιώτες, 41 πολεμικά πλοία και 15 υποβρύχια. Όπως ανέφερε, νέες απειλές για την ασφάλεια της Ρωσίας έχουν αναγκάσει τη χώρα να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες.

"Νέες προκλήσεις και απειλές για τη στρατιωτική ασφάλεια απαιτούν οι ένοπλες δυνάμεις να ενισχύσουν περαιτέρω τις στρατιωτικές τους δυνατότητες. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στους στρατηγικούς σχηματισμούς στο Βορρά", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Σημειώνεται ότι η Μόσχα έχει αυξημένες φιλοδοξίες για την περιοχή της Αρκτικής -η οποία διαθέτει πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα-, που συνορεύει με τη Νορβηγία (χώρα μέλος του ΝΑΤΟ) και για τον λόγο αυτό ο ρωσικός στρατός επιθυμεί να ενισχύσει τις δυνατότητές του στην περιοχή.

Οι σχέσεις Ρωσίας-Δύσης έχουν φτάσει στο χειρότερο επίπεδό τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο με αφορμή την ουκρανική κρίση. Η Δύση και το Κίεβο κατηγορούν τη Ρωσία ότι εξοπλίζει και στέλνει στρατιώτες για την υποστήριξη των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίοι μάχονται κατά των κυβερνητικών δυνάμεων.

Έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά ο Πούτιν για την Κριμαία

Χθες,  σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποστηρίζει πως ήταν προετοιμασμένος να θέσει σε συναγερμό τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας εν όψει της προσάρτησης της Κριμαίας πέρυσι και είχε διατάξει τον στενό του κύκλο να ανακαταλάβει τη χερσόνησο μέρες προτού γίνει η διακήρυξη για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην περιοχή.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ρωσία παραδέχεται ανοικτά ότι οι ρωσικές αρχές έκαναν κινήσεις για προσάρτηση της Κριμαίας εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα. Το Κρεμλίνο μέχρι τώρα παρουσίαζε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως τη βάση για την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος στη μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του για το ντοκιμαντέρ αναφέρει συγκεκριμένα πως στο διάστημα που προηγήθηκε της προσάρτησης, είχε προετοιμαστεί για τις «πιο δυσοίωνες εξελίξεις», ακόμα και για την πιθανότητα να θέσει σε συναγερμό τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας. «Ήμασταν έτοιμοι να το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά, ενώ παραδέχθηκε ότι την όλη επιχείρηση ουσιαστικά τη διηύθυνε μόνος του.

Ο κ. Πούτιν, περιγράφοντας τις κινήσεις του, είπε πως «η κατάσταση στην Ουκρανία είχε εξελιχθεί έτι ώστε έπρεπε να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για επιστροφή της Κριμαίας στη Ρωσία». Όπως σημείωσε, το πρώτο που έκανε ήταν να διατάξει μια μυστική δημοσκόπηση η οποία -κατά τον ίδιο- έδειξε ότι το 75% των κατοίκων της Κριμαίας ήθελαν να προσαρτηθούν στη Ρωσία. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα.

Για τα γεγονότα στο Κίεβο υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ μηχανεύτηκαν την εξέγερση των ένοπλων ακραίων εθνικιστών προκειμένου να ανατρέψουν τον Γιανουκόβιτς σε ένα παράνομο πραξικόπημα. «Επισήμως, η αντιπολίτευση στηριζόταν, πάνω απ' όλα, από τους Ευρωπαίους. Όμως γνωρίζαμε, όχι μόνο διαισθανόμασταν, αλλά γνωρίζαμε πως αυτοί που πραγματικά κινούσαν τα νήματα ήταν οι Αμερικανοί εταίροι και φίλοι μας. Αυτοί ήταν που βοήθησαν ώστε να προετοιμαστούν οι εθνικιστές. Βοήθησαν ώστε να προετοιμαστούν οι πολιτοφυλακές στη δυτική Ουκρανία και υπήρξε εκπαίδευση στην Πολωνία και τη Λιθουανία».

Επίσης, ανέφερε πως αναπτύχθηκε στρατιωτικό προσωπικό στην τοπική βουλή της Κριμαίας ως αμυντικό μέτρο για να διασφαλιστεί το κτίριο, και πως Ρώσοι στρατιώτες χωρίς διακριτικά αναπτύχθηκαν σε όλη τη χερσόνησο καθώς η Μόσχα ετοιμαζόταν να μετατρέψει την Κριμαία σε οχυρό.

«Τελικός σκοπός δεν ήταν να καταλάβουμε την Κριμαία ή να την προσαρτήσουμε», λέει στο ντοκιμαντέρ ο Πούτιν. «Ο τελικός σκοπός ήταν να δώσουμε στους ανθρώπους την ευκαιρία να εκφράσουν τη γνώμη τους ως προς το πώς θα ήθελαν να ζήσουν στο μέλλον».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v