Σώθηκε στο παρά πέντε η συγχώνευση Holcim - Lafarge

Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, που οδήγησαν σχεδόν μέχρι το "διαζύγιο" οι δύο μεγαλύτερες τσιμεντοβιομηχανίες έσωσαν τη μεταξύ τους συμφωνίας. Ανακοινώθηκαν νέοι οικονομικοί όροι, αλλά και αλλαγές στη διοίκηση του νεοσύστατου ομίλου.

Σώθηκε στο παρά πέντε η συγχώνευση Holcim - Lafarge

Οι δύο μεγαλύτερες τσιμεντοβιομηχανίες της Ευρώπης, Holcim και Lafarge, έσωσαν έστω και την τελευταία στιγμή, τη μεταξύ τους συμφωνία συγχώνευσης συμφιλιώνοντας τις διαφορές τους για τους οικονομικούς όρους αλλά και τη διοίκηση του νεοσύστατου ομίλου.

Λίγες ημέρες αφότου η Holcim ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το deal που θα άλλαζε τους όρους του κλάδου δημιουργώντας έναν κολοσσό αξίας 42 δισ. ευρώ, οι δύο πλευρές εμφανίζονται με νέα συμφωνία. «Είναι το αποτέλεσμα αρκετών ημερών με έντονες διαπραγματεύσεις για να σωθεί αυτός ο γάμος που στοχεύει στην τεράστια εξοικονόμηση κόστους λειτουργίας και στη δημιουργία ενός κολοσσού στον κλάδο του τσιμέντου» σχολιάζουν οι Financial Times.

Η Holcim είχε αντιδράσει υποστηρίζοντας πως η συγχώνευση ίσων, «δεν μπορούσε  να συνεχιστεί με την υπάρχουσα μορφή» λόγω της διαφορετικής πορείας που κατέγραψαν οι δύο όμιλοι τους τελευταίους μήνες. Ο ελβετικός όμιλος ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση του λόγου ανταλλαγής μετοχών (είχε οριστεί στο ένα προς ένα) αλλά και «σε θέματα  διακυβέρνησης», καθώς επικεφαλής του νεοσύστατου ομίλου είχε οριστεί ο Bruno Lafont της Lafarge.

Σύμφωνα με τους όρους της αναθεωρημένης συμφωνίας, κάθε εννέα μετοχές της Holcim θα ανταλλάσσονται με 10 μετοχές της Lafarge. Επίσης, ο Bruno Lafont θα αναλάβει μη εκτελεστικός πρόεδρος, μαζί με τον Wolfgang Reitzle της Holcim. Θα οριστεί νέος διευθύνοντας σύμβουλος για το νεοσύστατο όμιλο που θα ανακοινωθεί όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή, τον Ιούλιο. Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν επίσης ότι οι επενδυτές

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v