Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή με τον εμφύλιο στην Υεμένη

Αεροπορικά χτυπήματα από μπλοκ 10 σουνιτικών χωρών ενάντια στους σιίτες αντάρτες της Υεμένης. Με αιματοκύλισμα απειλεί το Ιράν. Η κόντρα Ριάντ - Τεχεράνης και η εμπλοκή των ΗΠΑ. Ράλι 6% στο πετρέλαιο.

Φόβοι ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή με τον εμφύλιο στην Υεμένη

Φόβους για κλιμάκωση της έντασης ευρύτερα στη Μέση Ανατολή δημιουργούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Υεμένη. Ένα μπλοκ 10 σουνιτικών μουσουλμανικών χωρών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη στήριξη της Ουάσιγκτον πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον των σιιτών ανταρτών της Υεμένης που είχαν καταλάβει ακόμη και την πρωτεύουσα της χώρας, Σανάα. Αξιωματούχοι των χωρών αυτών δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Ιράν που φέρεται να στηρίζει τους σιίτες αντάρτες της Υεμένης.

Το μπλοκ των σουνιτικών χωρών δηλώνει ότι τα αεροπορικά χτυπήματα έγιναν κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος είχε καλέσει σε βοήθεια από το εξωτερικό καθώς έχανε τον έλεγχο της πρωτεύουσας από τους αντάρτες.

Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει έντονη νευρικότητα στην αγορά πετρελαίου, με την τιμή Brent να καταγράφει άλμα 6% και να βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής από τα 60 δολάρια ανά βαρέλι, ανατρέποντας την κάθετα πτωτική πορεία των τελευταίων μηνών. Η Υεμένη δεν είναι απλώς παραγωγός χώρα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Είναι κρίσιμη για την ενεργειακή αγορά, καθώς από τον Κόλπο του Άντεν και τις ακτές της μεταφέρεται ο μαύρος χρυσός της Σαουδικής Αραβίας, των Εμιράτων, του Κουβέιτ και του Ιράκ προς τις αγορές της Δύσης και κυρίως της Ευρώπης. Η Υεμένη ανακοίνωσε πως λόγω της κλιμακούμενης κρίσης τα λιμάνια της θα παραμείνουν κλειστά, μπλοκάροντας τάνκερ με μαύρο χρυσό που όδευαν προς την Ευρώπη.

Δεν είναι όμως αυτή η μοναδική πηγή ανησυχίας. «Εάν αυτή η σύγκρουση είναι οιωνός για μία μεγαλύτερη επιχείρηση στη Μέση Ανατολή, τότε τίθεται θέμα για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» δήλωσε ο Mari Iwashita της SMBC Friend Securities.

Την ανησυχία της εξέφρασε ακόμη και η Κίνα, με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να δηλώνει σε συνέντευξη Τύπου πως το Πεκίνο καλεί όλα τα μέρη να ενεργήσουν σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Υεμένη και να επιλύσουν το θέμα με το διάλογο. «Η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε στρατιωτική δράση επειδή έχει τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη που στηρίζονται από το Ιράν» εξηγεί ο Lo Guofu, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για τη Μέση Ανατολή, και συμπληρώνει: «Αυτός ο πόλεμος μπορεί σταδιακά να εξελιχθεί σε μία ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή. Κι αυτό ανησυχεί πολύ την κινεζική κυβέρνηση».

Σύμφωνα με το Al Arabiya, πέραν των δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας, στις αεροπορικές επιχειρήσεις συμμετέχουν Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Μπαχρέιν αλλά και Μαρόκο, Αίγυπτος, Ιορδανία και Σουδάν. Υποστηρίζεται επιπλέον ότι οι τρεις τελευταίες χώρες και το Πακιστάν έχουν εμφανιστεί έτοιμες για αποστολή χερσαίων δυνάμεων. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ συμμετείχαν με επιμελητειακή υποστήριξη και πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες.

Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης μεταφέρει χερσαίες δυνάμεις στο νότιο τμήμα της χώρας όπου το 2009 πολέμησε ανεπιτυχώς εναντίον των Χούτι. Τώρα, πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Άμυνας του Ριάντ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο και χερσαίας επέμβασης προκειμένου να «αποκατασταθεί η τάξη» στην Υεμένη, σύμφωνα με το Reuters.

Έντονη είναι η αντίδραση του Ιράν. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Mohammad Javad Zarif Khonsari, προειδοποιεί ότι η επίθεση της Σαουδικής Αραβίας θα οδηγήσει σε αιματοκύλισμα και τονίζει ότι πρόκειται για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Τονίζει επίσης ότι η χώρα του θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ελεγχθεί η κρίση στην Υεμένη. Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η επίθεση από τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη περιπλέκει περαιτέρω την κρίση στη χώρα και εμποδίζει την επίτευξη μίας ειρηνικής λύσης. Ζήτησε την άμεση παύση των αεροπορικών χτυπημάτων στην Υεμένη.

«Το Ιράν ζητά άμεση παύση σε κάθε στρατιωτική επίθεση και αεροπορικά χτυπήματα ενάντια της Υεμένης και του λαού της… Η στρατιωτική δράση στην Υεμένη, η οποία αντιμετωπίζει μία εγχώρια κρίση…, θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση… Θα εμποδίσει τις προσπάθειες για επίλυση με ειρηνικούς τρόπους» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v