Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «ακτινογραφία» του Podemos

Ποιο είναι το ισχυρό χαρτί του ισπανικού κόμματος. Οι πρακτικές που χρησιμοποιεί, με ποια οικονομική θεωρία βρίσκεται εγγύτερα. Γιατί δεν απορρίπτει τον «λαϊκισμό». Τα πολιτικά μηνύματα που επιχειρεί να περάσει.

Η «ακτινογραφία» του Podemos

Το κόμμα των Podemos ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2014.

Κόμμα προσωποκεντρικό, οι Podemos έχουν επενδύσει στην προσωπικότητα του νεαρού καθηγητή πολιτικών επιστημών στη Μαδρίτη, Πάμπλο Ιγκλέσιας (στη φωτογραφία), αλλά και σε μια ομάδα ακαδημαϊκών που τον περιστοιχίζουν.

Ωστόσο οι Podemos σε καμία περίπτωση δεν ανήκουν σε ένα πρόσωπο ή σε μια ομάδα πολιτικών. Πρόκειται για ένα νέου τύπου κόμμα.

Το success story του Podemos οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις μιντιακές δεξιότητες του ηγέτη του, ο οποίος  είναι άριστος γνώστης της ιστορίας και της πολιτικής σκηνής της χώρας του, έχει κατασκευάσει ένα συγκρουσιακό, αλλά και πολιτικά ανανεωμένο λόγο –για τα δεδομένα της χώρας- με διαρκείς αναφορές στις αξίες της παραδοσιακής ισπανικής Αριστεράς και τα κοινωνικά κινήματα της Λατινικής Αμερικής.

Εξαιτίας αυτού του «προβλήματος ταυτότητας» το Podemos υιοθετεί πολλαπλές πρακτικές, αλλά και πολιτικές γλώσσες που πολλές φορές δεν έχουν συγγενικά στοιχεία μεταξύ τους: η γλώσσα και το λεξιλόγιο της ηγετικής του ομάδας (το οποίο έχει αναλάβει τη μιντιακή προβολή του κόμματος), είναι αρκετά διαφορετικά από εκείνα που χρησιμοποιούν τα τοπικά του παραρτήματα.

Καταρχάς σε επίπεδο πρακτικών, στις τοπικές εστίες του Podemos πραγματοποιούνται διαρκή πειράματα συμμετοχικής δημοκρατίας και ο λόγος που υιοθετείται είναι πιο πατριωτικός και εργατικός.

Ακολουθώντας το επιτυχημένο στρατηγικό και οργανωτικό μοντέλο των νέου τύπου αριστερών κομμάτων της Λατινικής Αμερικής, το οποίο υπαγορεύει ότι τα αυτόνομα κοινωνικά κινήματα βρίσκουν τον πολιτικό τους εκφραστή σε θεσμικό επίπεδο σε ένα πολιτικό κόμμα που συμμετέχει στις δράσεις τους, οι τοπικοί ακτιβιστές του Podemos προσπαθούν να συνδέσουν τις δράσεις των ισπανικών κινημάτων με τη ψήφο στο κόμμα τους.

Μακροπολιτικά, η κριτική που ασκεί το Podemos στο ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα έχει νεο-κεϋνσιανές καταβολές. Αλλά η ιδιαιτερότητά του έγκειται, όχι τόσο στο οικονομικό του πρόγραμμα (το οποίο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι ριζοσπαστικό, χωρίς καμία αμφιβολία), όσο στα πολιτικά μηνύματα που επιχειρεί να περάσει.

Η ηγετική ομάδα του Podemos χρησιμοποιεί ένα πατριωτικό και ταυτόχρονο «λαϊκίστικο» λεξιλόγιο, με συχνές αναφορές στο έργο του αργεντίνου μαρξιστή φιλοσόφου Ερνέστ Λακλάου. Σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς του κόμματος, ο «λαϊκισμός» δεν έχει αναγκαστικά αρνητική χροιά, αφού είναι απαραίτητος για να ταυτιστεί ένας λαός με ένα πολιτικό κόμμα, όταν το δεύτερο ευελπιστεί να γίνει ο πολιτικός φορέας των αιτημάτων του.

Χωρίς αμφιβολία, το Podemos μέσα σ'ένα χρόνο έχει θέσει τις βάσεις για την ανανέωση ενός πολιτικού συστήματος. Κατά πόσο θα τα καταφέρει, θα φανεί πολύ σύντομα.

Στόχος του είναι να σχηματίσει κυβέρνηση και σύμφωνα με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας πρόκειται για ένα στόχο «εφικτό, για τον οποίο όμως χρειάζεται πολύ δουλειά, ταπεινότητα και πάνω απ' όλα αγώνες».

Πηγή: Premium.paratiritis.gr 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v