Ο συγκυβερνήτης οδήγησε το Αirbus στoν όλεθρο

Γάλλος εισαγγελέας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου επιβεβαίωσε πρωινό δημοσίευμα των NYT που ανέφερε ότι ο συγκυβερνήτης έριξε επίτηδες το αεροπλάνο. Τα κρίσιμα λεπτά. Ποιοι ήταν οι δύο πιλότοι της μοιραίας πτήσης.

Ο συγκυβερνήτης οδήγησε το Αirbus στoν όλεθρο
Ο συγκυβερνήτης ευθύνεται για την πτώση του Airbus όπως ανέφερε ο Γάλλος Εισαγγελέας Brice Robin κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν ο κυβερνήτης βρέθηκε εκτός κόκπιτ, ο συγκυβερνήτης (εικονίζεται σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ στη φωτογραφία) κλείδωσε το πιλοτήριο και ρύθμισε ανάλογα τον αυτόματο πιλότο για γρήγορη κάθοδο και πορεία σύγκρουσης.

Όπως τόνισε, σύμφωνα με τα ηχητικά δεδομένα που διεσώθησαν στο μαύρο κουτί, ο «συγκυβερνήτης είχε τις αισθήσεις του μέχρι τη στιγμή της συντριβής κι έριξε συνειδητά το αεροπλάνο στις πλαγιές των Άλπεων, καθώς φαίνεται πως ήθελε να «καταστρέψει το αεροσκάφος». Ο συγκυβερνήτης ονομάζεται Andreas Lubitz και δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον εμπλέκουν με τρομοκρατικές ενέργειες στο παρελθόν.

Από τα 30 λεπτά των συνομιλιών που ακούγονται, «στα πρώτα 20' οι δύο πιλότοι συνομιλούν κανονικά και ήρεμα.

Μόλις ο κυβερνήτης ανέφερε πως θα πρέπει να ετοιμαστούν για προσγείωση στο Ντύσελντορφ έλαβε λακωνική απάντηση από τον συγκυβερνήτη». Τότε σηκώθηκε και βγήκε από το κόκπιτ και αμέσως ακούγονται κινήσεις από τον συγκυβερνήτη που ανέλαβε τον έλεγχο του σκάφους, σύμφωνα με όσα είπε ο εισαγγελέας.

Όταν ο κυβερνήτης επέστρεψε και πάτησε τον κωδικό ώστε να εισέλθει στην καμπίνα, η πόρτα δεν άνοιξε. Όπως τόνισε ο εισαγγελέας ο πιλότος έκανε απέλπιδες προσπάθειες να εισέλθει στο κοκπιτ. Όταν ο πύργος ελέγχου προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους πιλότους δεν έλαβε καμία απάντηση. Κάθε προσπάθεια να έρθουν σε επικοινωνία μαζί τους έπεσε στο κενό.

Μάλιστα, από τον πύργο ελέγχου άκουγαν την ανάσα του συγκυβερνήτη που έβγαινε κανονική -ούτε αγχωμένη ούτε σε σύγχυση- μέχρι ακόμη και τη στιγμή της σύγκρουσης στο έδαφος, τόνισε.

Ο Brice Robin τόνισε πως ο συγκυβερνήτης ενημέρωσε τους επιβάτες για το τι επρόκειτο να συμβεί δευτερόλεπτα προτού το σκάφος συντριβεί στις πλαγιές των Άλπεων, οι επιβάτες δεν γνώριζαν δηλαδή τι συνέβαινε μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Οπως πρόσθεσε ο εισαγγελέας δυσκολεύομαι να χαρακτηρίσω αυτοκτονία το θάνατο τόσων ανθρώπων.

Την αποκάλυψη ότι ένας από τους δύο πιλότους βρέθηκε εκτός κόκπιτ έκανε το πρωί η New York Times, επικαλούμενη Γάλλο ερευνητή. Άλλη πηγή των ερευνών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο συγκυβερνήτης της πτήσης "είχε μπει πρόσφατα στην εταιρεία Germanwings που είναι θυγατρική της Lufthansa".

Η πρόσληψή του έγινε περί τα τέλη του 2013 και στο βιογραφικό του είχε μερικές εκατοντάδες ώρες πτήσης, δήλωσε η ίδια πηγή.

Τι αναφέρει η Lufthansa

Η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο συγκυβερνήτης του A320 είχε προσληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2013 από την Germanwings και ότι είχε στο ενεργητικό του 630 ώρες πτήσης.

Όσον αφορά στον κυβερνήτη του αεροσκάφους, είχε περίπου 10 έτη εμπειρίας και περισσότερες από 6.000 ώρες πτήσης σε αεροσκάφη Airbus στο ενεργητικό του.

Από την πλευρά της η Germanwings ανακοίνωσε: "Θα κάνουμε τα πάντα για να αποκτήσουμε περισσότερες πληροφορίες και δεν θα συμμετάσχουμε σε εικοτολογίες. Η έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος ανήκει στις αρμόδιες αρχές".

Η βουτιά του αεροσκάφους διήρκεσε περίπου 10 λεπτά μέχρι την πτώση στις γαλλικές Άλπεις. Αυτό που γνωρίζουν οι αρχές είναι ότι το αεροσκάφος χωρίς έγκριση άρχισε να κατεβαίνει από το ύψος που είχε και πετούσε στα 6.000 πόδια μέχρι που χάθηκε από τα ραντάρ και συνετρίβη.

Mέρκελ: Ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας οι αποκαλύψεις

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι η τραγωδία της συντριβής του αεροσκάφους Airbus Α320 της εταιρείας Germanwings στις γαλλικές Άλπεις παίρνει «μια αδιανόητη διάσταση» μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους το έριξε σκοπίμως. «Κάτι τέτοιο ξεπερνά τα όρια της φαντασίας», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη όλα τα γεγονότα, για αυτό είναι σημαντικό να συνεχιστεί η έρευνα και κάθε λεπτομέρεια να εξεταστεί σε βάθος. Τα σημερινά νέα ρίχνουν για άλλη μια φορά ένα φριχτό βάρος στους συγγενείς των θυμάτων. Οι σκέψεις μας, αυτές τις ώρες και τις ημέρες της οδύνης, είναι μαζί τους», υπογράμμισε η καγκελάριος.

Από την Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ επανέλαβε ότι δεν διαφαίνεται να υπάρχει κάποια «σύνδεση με την τρομοκρατία» στην υπόθεση της συντριβής του Α320 που εκτελούσε την πτήση από τη Βαρκελώνη για το Ντίσελντορφ.

Από την πλευρά του, το FBI ανακοίνωσε ότι έχει προσφερθεί να βοηθήσει τις γαλλικές αρχές που έχουν αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης.

«Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε αίτημα για πληροφορίες ή για βοήθεια, καθώς συνεργαζόμαστε με χώρες-εταίρους μας, πολίτες των οποίων έπεσαν θύματα αυτής της τραγωδίας», σημειώνει στην ανακοίνωσή τους οι ομοσπονδιακές αστυνομικές αρχές των ΗΠΑ.

Ποιοι ήταν οι πιλότοι της μοιραίας πτήσης

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, οι δύο πιλότοι ήταν Γερμανοί.

Ο κυβερνήτης του Airbus A320 ονομάζεται Patrick S, ήταν πατέρας δύο παιδιών και υπήρξε έμπειρος πιλότος, με 10ετή προϋπηρεσία στους αιθέρες και 6.000 ώρες πτήσης.

Από την άλλη πλευρά ο συγκυβερνήτης ήταν νεαρός, υπό το όνομα Andreas L. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Βild, καταγόταν από τη Ρηνανία και πριν από την Germanwings όπου προσελήφθη το 2013 εργαζόταν στη σχολή πολιτικής αεροπορίας της Lufthansa

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v