Περισσότερες επενδύσεις στην Ευρώπη ζητά ο Γιούνκερ

Ομιλία με έμφαση στις επενδύσεις από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Z.K. Γιούνκερ, στο BusinessEurope Day στις Βρυξέλλες. Περισσότερη διαφάνεια ζήτησε στο θέμα της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.

Περισσότερες επενδύσεις στην Ευρώπη ζητά ο Γιούνκερ

Στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη θητεία του αναφέρθηκε ο Z. Κ. Γιούνκερ στο BusinessEurope Day σήμερα στις Βρυξέλλες. Στην πρώτη θέση ο κ. Γιούνκερ τοποθέτησε τις επενδύσεις, οι οποίες είναι, όπως δήλωσε, αυτό που απουσιάζει αυτή τη στιγμή από την οικονομική αφήγηση της Ευρώπης. Στην Ευρώπη γίνεται πολύς λόγος για δομικές μεταρρυθμίσεις και για τη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά για να ξεπεράσουμε την κρίση πρέπει να «αποκαταστήσουμε τα επίπεδα των επενδύσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη της Κομισιόν δεν είναι αναδιανομή παλαιότερων κονδυλίων, αλλά επιπρόσθετα 315 δισ. ευρώ για επενδύσεις, τα οποία, όπως ανέφερε, θα δοθούν για χρηματοδότηση σχεδίων που θα κριθούν όχι από πολιτικούς, αλλά από ανεξάρτητους ειδικούς.

Για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ ο κ. Γιούνκερ κάλεσε τους Ευρωπαίους πολιτικούς να αφήσουν κατά μέρος τη διγλωσσία και να συζητήσουν το θέμα με την κοινωνία των πολιτών. Όπως είπε, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν θέλουν να εξάγουν προς ή να αντλήσουν κεφάλαια για επενδύσεις από τις ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι καταναλωτές συχνά ζημιώνονται στις συναλλαγές τους που περιλαμβάνουν αμερικανικά προϊόντα. Την προηγούμενη βδομάδα, δήλωσε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύτηκαν για ένα φιλόδοξο και ολοκληρωμένο σχέδιο για το θέμα αυτό μέχρι το τέλος του έτους.

Τέλος, έδωσε μεγάλη σημασία στην ελευθερία που προσφέρει η κοινή αγορά και ιδιαίτερα στην ελεύθερη κίνηση του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης. Στη σκιά νέων συζητήσεων για ελέγχους στα σύνορα μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών, είπε πως όταν αρχίζουμε τα παιχνίδια με τις θεμελιώδεις ελευθερίες συχνά δεν απομένει καμία. Σε αυτά τα θέματα δε χωρούν συμβιβασμοί, δήλωσε χαρακτηριστικά.  

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v