Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιαπωνία: Πιέσεις στην BoJ με την υποχώρηση του πληθωρισμού

Πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι σύντομα ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ιαπωνία θα βρεθεί και πάλι σε αρνητικό έδαφος. Απογοητεύουν τα στοιχεία πληθωρισμού για το Φεβρουάριο. Πως εκτιμάται ότι θα αντιδράσει η Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Ιαπωνία: Πιέσεις στην BoJ με την υποχώρηση του πληθωρισμού

Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα τελευταία στοιχεία για την ιαπωνική οικονομία και για την αποδοτικότητα των πολύκροτων Αμπενομικών, δηλαδή της σαρωτικής επέκτασης σε νομισματική και δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός Σίνσο Άμπε για να βγάλει την χώρα από τη δίνη του αποπληθωρισμού.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε για έβδομο συνεχή μήνα το Φεβρουάριο, αγγίζοντας το 2% από 2,2% τον προηγούμενο μήνα και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη υποχώρηση στο 2,1%. Είναι η πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια που ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία δεν ενισχύεται, εξέλιξη που απογοητεύει σημαντικά τις αγορές αλλά και την κυβέρνηση. Ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε κατά 0,2%. Εάν εξαιρεθεί ο αντίκτυπος της αύξησης στη φορολογία επί των λιανικών πωλήσεων που επιβλήθηκε τον Απρίλιο, είναι ο δείκτης τιμών καταναλωτή είναι αμετάβλητος και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από το Μάιο του 2013. Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί την ενέργεια, βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος και συγκεκριμένα, στο -0,2%.

Επίσης, οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 11ο συνεχή μήνα τον Φεβρουάριο, ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν λιγότερο από όσο αναμενόταν, δηλαδή κατά 0,7% έναντι πρόβλεψης στο 0,9%. 

«Πιστεύω πως με τα στοιχεία αυτά διατηρούνται οι πιέσεις στην Τράπεζα της Ιαπωνίας να κρατήσει το πόδι στο γκάζι» εξηγεί ο Joe Zidle, της Richard Bernstein Advisors. Αρκετοί αναλυτές άλλωστε, μεταξύ των οποίων και εκείνοι της Goldman Sachs εκτιμούν πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Ιαπωνίας σύντομα θα βρεθεί σε αρνητικό έδαφος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v