Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

WSJ: Δεν "γλιτώνει" τις αποζημιώσεις για το δυστύχημα η Lufthansa

Παρά το ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους είχε κρύψει τα ιατρικά του προβλήματα από τον εργοδότη του, η Deutsche Lufthansa, μητρική της Germanwings, εξακολουθεί να φέρει ευθύνη, εκτός και αν αποδείξει το αντίθετο.

WSJ: Δεν γλιτώνει τις αποζημιώσεις για το δυστύχημα η Lufthansa

Το γεγονός ότι ήταν ασυνήθιστες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κατέπεσε το αεροσκάφος της Germanwings δεν σημαίνει απαραίτητα πως η αεροπορική εταιρεία δεν φέρει ευθύνες και ότι οι ασφαλιστές της δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν αποζημιώσεις, σύμφωνα με νομικούς που επικαλείται η Wall Street Journal.

Όπως επισημαίνουν, παρά το ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους είχε κρύψει τα ιατρικά του προβλήματα από τον εργοδότη του, η Deutsche Lufthansa, μητρική της Germanwings, «φέρει απεριόριστη ευθύνη, εκτός και αν αποδείξει ότι δεν ευθύνεται».

«Πέραν της ανεπαρκούς ψυχολογικής παρακολούθησης, ο αερομεταφορέας θα μπορούσε να είχε εφαρμόσει τον κανόνα της ύπαρξης δυο πιλότων στο κόκπιτ ανά πάσα στιγμή, ο οποίος θα μπ9ορούσε να είχε αποτρέψει το ατύχημα», σχολίασε ο Steven Marks, της νομικής εταιρείας Podhurst Orseck.

Ο Kevin Durkin της νομικής εταιρείας Clifford Law Offices σημειώνει πως η Lufthansa ενδέχεται να πρέπει να καταβάλει περισσότερα από τα περίπου 150.000 δολάρια που δικαιούνται αυτομάτως να λάβουν οι οικογένειες των θυμάτων στο πλαίσιο της διεθνούς νομοθεσίας για τις επιβατικές πτήσεις, υπογραμμίζοντας πως το δικαίωμα των οικογενειών να ζητήσουν περαιτέρω αποζημιώσεις δεν αίρεται αν αποδεχθούν τις πληρωμές αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η Germanwings γνωστοποίησε ότι προσφέρει στους οικείους των θυμάτων "έως και 50.000 ευρώ ανά επιβάτη" για την κάλυψη των άμεσων εξόδων τους. Αυτή η πρώτη βοήθεια, η οποία είναι ανεξάρτητη από τις αποζημιώσεις που αναμένεται να δοθούν λόγω της ευθύνης της εταιρείας, δεν θα ζητηθεί να επιστραφεί σε καμία περίπτωση, όπως διαβεβαίωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η Lufthansa δεν θα πληρώσει η ίδια τα νομικά κόστη, καθώς η οικονομική ευθύνη βαρύνει την ασφαλιστική της εταιρεία, η οποία είναι μονάδα της Allianz. Ο αερομεταφορέας αργότερα θα κληθεί να καταβάλει υψηλότερα ασφαλιστικά premiums, τα οποία όμως δεν αποτελούν μεγάλο μέρος του κόστους της εταιρείας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v