Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλύτερη επίδοση στο εξάμηνο αναμένει η easyJet

Το Δ.Σ. της easyJet εκτιμά ότι το αποτέλεσμα προ φόρων για το εξάμηνο που λήγει στις 31 Μαρτίου θα κυμανθεί μεταξύ ζημιών 5 εκατ. και κέρδους 10 εκατ. στερλινών, σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις για προ φόρων ζημίες μεταξύ 10 και 30 εκατ. στερλινών.

Καλύτερη επίδοση στο εξάμηνο αναμένει η easyJet
Η easyJet αναμένει να παρουσιάσει απόδοση καλύτερη από τα αναφερόμενα στην ενημέρωση εμπορικής δραστηριότητας για το πρώτο εξάμηνο που κυκλοφόρησε στις 27 Ιανουαρίου 2015, κυρίως λόγω των συναλλαγματικών ισοτιμιών κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Όπως σημειώνει η εταιρία, τα συνολικά έσοδα ανά θέση σε σταθερή ισοτιμία νομίσματος, για το τελευταίο εξάμηνο μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015, αναμένεται να είναι περίπου 2,5%. Το κόστος ανά θέση, σε σταθερό νόμισμα, για το ίδιο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 3% λόγω των υψηλότερων επιπέδων κόστους από από-παγοποίηση και διαταραχή προγράμματος πτήσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο, με αποτέλεσμα το κόστος ανά θέση σε σταθερή ισοτιμία νομίσματος για το δωδεκάμηνο αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,5%.

Βασισμένη στην ισοτιμία ευρώ/στερλίνα που είναι 1.3574 και την ισοτιμία του αμερικάνικου δολαρίου/στερλίνα που είναι 1.4917, αναμένεται ότι οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών θα έχουν ευνοϊκό αντίκτυπο περίπου 20 εκατ. στερλινών για το εξάμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2015, κυρίως λόγω της πρόσφατης υποτίμησης του ευρώ έναντι της στερλίνας.

Χρησιμοποιώντας τις ίδιες συναλλαγματικές ισοτιμίες, η εταιρία εκτιμά ότι η ευνοϊκή επίδραση του πρώτου εξαμήνου θα αντιστραφεί κατά το δεύτερο εξάμηνο και αναμένεται ότι οι κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών ενδέχεται να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις περίπου 40 εκατ. στερλινών. Αυτό θα οδηγήσει σε δυσμενή αντίκτυπο ύψος 20 εκατ. στερλινών για το δωδεκάμηνο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Επιπλέον, η easyJet αναμένει ότι το μοναδιαίο κόστος καυσίμων κατά τους έξι μήνες έως τις 31 Μαρτίου 2015 θα είναι περίπου 35 εκατ. στερλίνες θετικότερο και για το δωδεκάμηνο έως τις 30 Σεπτέμβρη του 2015 αναμένεται ευνοϊκότερο κατά 90 με 120 εκατ. στερλίνες.

Προσδοκία του διοικητικού συμβουλίου της easyJet είναι το αποτέλεσμα προ φόρων για το εξάμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2015 θα κυμανθεί μεταξύ ζημιών 5 εκατ. στερλινών και κέρδους 10 εκατ. στερλινών, σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις για προ φόρων ζημίες μεταξύ 10 και 30 εκατ. στερλινών και έναντι προ φόρων ζημιών 53 εκατ. στερλινών το προηγούμενο έτος.

Outlook

 

Σύμφωνα με στοιχεία μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2015

Ανανέωση πρόβλεψης

Αύξηση πληρότητας 6μήνου

c. +3.5%

c. +3.7%

Αύξηση πληρότητας ετήσια

c. +5.0%

c. +5.0%

Έσοδα ανά θέση 6μήνου (σταθερό νόμισμα) 

c. +2.0%

c. +2.5%

Κόστος ανά θέση 6μήνου, χωρίς τα καύσιμα (σταθερό νόμισμα) 

c. +2.0%

c. +2.5%

διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών (6μήνου)

£10 εκ. ευνοϊκή   

£20 εκ. ευνοϊκή  

διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών (ετήσια)

£20 εκ. δυσμενής

£20 εκ. δυσμενής

Τιμή μονάδας καυσίμων(6μήνου)

£30 εκ. έως £35 εκ. ευνοϊκή  

£35 εκ. ευνοϊκή  

Τιμή μονάδας καυσίμων(12μήνου)

£90 εκ. έως £130 εκ. ευνοϊκή  

£90 εκ. έως £120 εκ. ευνοϊκή  

Ετήσιο κέρδος προ φόρων

£10 εκ. έως £30 εκ. ζημίες

Ζημίες £5 εκ. έως κέρδη £10 εκ.

Όπως σημειώνεται η easyJet είχε ένα καλό πρώτο εξάμηνο, ενώ οι κρατήσεις για το δεύτερο μισό είναι σύμφωνες με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, οι διακυμάνσεις σχετικά με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την τιμή του πετρελαίου είναι πιθανό να συνεχιστούν και στο δεύτερο εξάμηνο.

Σχολιάζοντας την πρόβλεψη για το κλείσιμο του εξαμήνου, η Carolyn McCall, Chief Executive της easyJet δήλωσε: «Η easyJet είχε καλές επιδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και συνεχίζει να υλοποιεί τη στρατηγική της που είναι να κάνει τα ταξίδια εύκολα και προσιτά για τους επιβάτες της. Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι το χαμηλότερο κόστος των καυσίμων θα είναι επωφελές για τους πελάτες μας και για τις τιμές των ναύλων. Η easyJet συνεχίζει να είναι καλά τοποθετημένη για την επίτευξη της βιώσιμης απόδοσης στους μετόχους λόγω του ισχυρού δικτύου, της χαμηλής βάσης κόστους και ισχυρού ισολογισμού».

Σημειώνεται ότι η easyJet θα παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις επιδόσεις της στους έξι μήνες έως τις 31 Μαρτίου 2015, όταν δημοσιεύει τα εξαμηνιαία αποτελέσματα στις 12 Μαΐου 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v