Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αναδυόμενες μειώνουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα

Το οικονομικό μοντέλο των τελευταίων δεκαετιών φαίνεται πως ανατρέπεται καθώς οι αναδυόμενες χώρες μειώνουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα. Ποιες οι συνέπειες για τα ομόλογα ΗΠΑ και Ευρωζώνης και τι βλέπουν οι αναλυτές.

Οι αναδυόμενες μειώνουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα

Για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες τα συναλλαγματικά αποθέματα των αναδυόμενων οικονομιών μειώνονται καθώς οι συγκεκριμένες χώρες αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, κεφαλαιακών εκροών και βλέπουν με νευρικότητα την σύσφιξη της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Financial Times, το 90% των ερωτηθέντων οικονομολόγων υποστηρίζουν ότι έχει παρέλθει η «κορύφωση των αποθεμάτων» και πως θα παρατηρηθεί νέα μείωση αποθεμάτων τους επόμενους μήνες. «Αυτή η εξέλιξη όμως, μπορεί να επηρεάσει τη δυνατότητα των αναδυόμενων αγορών να αγοράζουν ευρωπαϊκά και αμερικανικά ομόλογα, τάση που ήταν η κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης στη Δύση κατά την τελευταία δεκαετία» σχολιάζουν οι Financial Times.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε πως τα συνολικά συναλλαγματικά αποθέματα των αναδυόμενων οικονομιών μειώθηκαν κατά 114,5 δισ. δολ. το 2014 στα 7,74 τρισ. Πρόκειται για την πρώτη ετήσια μείωση από τότε που άρχισε να καταγράφει στοιχεία το ΔΝΤ, το 1995. Το αποκορύφωμα ήταν το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, όταν τα συναλλαγματικά αποθέματα των αναδυόμενων αγορών άγγιξαν τα 8,06 τρισ. δολ.  

Σύμφωνα με στοιχεία της ING, η τάση μείωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων για 15 αναδυόμενες οικονομίες επιταχύνθηκε τους δύο πρώτους μήνες του 2015, όταν τα συναλλαγματικά αποθέματα συρρικνώθηκαν συνολικά κατά 299,7 δισ. δολ.

Από το 2004, η αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων στις αναδυόμενες οικονομίες, ήταν ο θεμέλιος λίθος της παγκόσμιας οικονομίας» σχολιάζουν οι Financial Times, σημειώνοντας ότι στα τέλη του 2004 τα αποθέματα περιορίζονταν στα 1,7 τρισ. δολ. «Πολλά από αυτά τα κεφάλαια απορροφήθηκαν σε εμπορικά πλεονάσματα, σε εισροές χαρτοφυλακίων και σε άμεσες επενδύσεις και επέστρεψαν στις αγορές ομολόγων ΗΠΑ και ΕΕ, συμβάλλοντας στην χρηματοδότηση της ανάπτυξης μέσω χρεών. Αυτή η δυναμική μπορεί τώρα να ανατρέπεται» αναφέρουν οι FT.

«Για την παγκόσμια οικονομία θα είναι επώδυνη αυτή η απουσία ανακύκλωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων από τις αναδυόμενες αγορές» δήλωσε ο Frederic Neumann της HSBC.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v