Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκόσμια Τράπεζα: Παρατεταμένη ύφεση προβλέπεται στη Ρωσία

Βαθιά δομικά προβλήματα στη ρωσική οικονομία και παρατεταμένη ύφεση βλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα για τη Ρωσία. Οι κυρώσεις της Δύσης δεν αναμένεται να αρθούν στο άμεσο μέλλον.

Παγκόσμια Τράπεζα: Παρατεταμένη ύφεση προβλέπεται στη Ρωσία

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει παρατεταμένη ύφεση για τη Ρωσία, μεταδίδει σήμερα το πρακτορείο Reuters. Η ύφεση θα παραμείνει όσο εξακολουθούν να ισχύουν οι κυρώσεις της Δύσης και όσο η τιμή του πετρελαίου παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Στο πιο πιθανό σενάριο η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ύφεση 3,8% μέσα στο 2015 και επιπλέον 0,3% στο 2016 – προσθέτοντας ότι οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις είναι εξίσου δυσοίωνες. Ο επικεφαλής αναλυτής της Τράπεζας για τη Ρωσία, Birgit Hansl, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα μεσοπρόθεσμα για τη Ρωσία είναι η έλλειψη επενδύσεων.

Οι τελευταίες προβλέψεις της Τράπεζας είναι πιο απαισιόδοξες από τις αντίστοιχες του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις οποίες αναμενόταν ότι η ύφεση φέτος θα είναι 0,7% και το 2016 0,3%.

Οι τιμές του πετρελαίου θα ανέβουν οριακά τα επόμενα δύο χρόνια, αναμένει η Τράπεζα, με μέσο όρο τα $53 το βαρέλι στο 2015 και τα $57 το 2016. Σε ένα πιο αισιόδοξο σενάριο με τιμές $65,5 και $68,7 αντίστοιχα, η ρωσική οικονομία θα συρρικνωνόταν 2,9% φέτος και μόνο 0,1% του χρόνου.

Επιπλέον, οι κυρώσεις στη Ρωσία αναμένεται να ισχύσουν και τα επόμενα δύο χρόνια και πιθανόν τα αποτελέσματά τους να διαρκέσουν και μετά από μια πιθανή άρση.

«Οι μειωμένες επενδύσεις δείχνουν ότι υπάρχουν βαθύτερα δομικά προβλήματα στη ρωσική οικονομία», γράφει η αναφορά. Ενδεχόμενο έλλειμα 3.8% φέτος ενδέχεται να οδηγήσει σε σοβαρή μείωση των ταμειακών αποθεμάτων – τα οποία σήμερα φτάνουν το 4,7 % του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v