Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδο της τιμής του μαύρου χρυσού βλέπουν οι αναλυτές

Η μεγάλη ζήτηση συγκρατεί τις τιμές του πετρελαίου όπως εξηγούν αναλυτές της αγοράς. Ωστόσο αναμένουν αύξηση της τιμής μέχρι και 27% για την ποικιλία Brent και 38% για το αμερικανικό αργό.

Άνοδο της τιμής του μαύρου χρυσού βλέπουν οι αναλυτές

Οι τιμές του πετρελαίου σήμερα κυμάνθηκαν στα $55,60 το βαρέλι για το Brent και στο $47,80 για το αμερικανικό αργό (WTI) – και οι δύο αρκετά μακριά από τα χαμηλά έτους $46 και $42 αντίστοιχα. Κι αυτό παρά την πιθανότητα να υπάρξει μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής με το Ιράν, η οποία πίεσε ακόμα περισσότερο τις τιμές λόγω της προσδοκίας να εισρεύσει το ιρανικό πετρέλαιο εκ νέου στην αγορά, αναφέρει το CNBC.

Η Αmrita Sen, επικεφαλής αναλυτής της Energy Aspects, αιτιολόγησε τα επίπεδα των τιμών, λέγοντας ότι «η ζήτηση είναι εκπληκτική». «Απορροφούμε μεγάλο μέρος του πετρελαίου που παράγεται», δήλωσε στο CNBC. «Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε ξανά στα χαμηλά του έτους για φέτος» συμπλήρωσε. «Οι τιμές θα λοξοδρομήσουν πιθανόν προς τα $50 δολάρια, αλλά αυτό θα είναι η βάση για να πάνε ψηλότερα».

Αναλυτές της Barclays Research συμφώνησαν ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν. «Αναμένουμε ότι η δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης θα οδηγήσει σε ένα χαμηλό επίπεδο τιμών το 2ο τρίμηνο του έτους και στη συνέχεια θα ανέβουν για το υπόλοιπο της χρονιάς», έγραψαν την Παρασκευή σε μία αναφορά.

Κάποιοι ειδικοί είναι ακόμα πιο τολμηροί. Η Goldman Sachs είπε αυτό το μήνα ότι περιμένει την νέα τιμή ισορροπίας για το πετρέλαιο να φτάσει στα $70 το βαρέλι για το Brent και στα $65 για το αμερικανικό αργό. Αυτές οι τιμές δείχνουν μία άνοδο γύρω στο 27% για το Brent από τα σημερινά επίπεδα και περίπου 38% για την αμερικανική ποικιλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v