Υψηλό οκταετίας για την καταναλωτική δαπάνη στη Γερμανία

Τα χαμηλά επιτόκια αποθαρρύνουν την αποταμίευση και οι Γερμανοί ξοδεύουν σε κατανάλωση περισσότερο από ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Υψηλό οκταετίας για την καταναλωτική δαπάνη στη Γερμανία

Αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και μείωση του ρυθμού αποταμίευσης στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι καταναλωτικές δαπάνες των Γερμανών πολιτών βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο από το 2006 και η παραδοσιακή τάση των γερμανικών νοικοκυριών να μαζεύουν χρήματα δείχνει να υποχωρεί, όπως σημειώνει σε σχετικό δημοσίευμα το Bloomberg. Το μέσο νοικοκυριό στη Γερμανία αποταμίευσε 9,8% του εισοδήματός του το 2014, αρκετά χαμηλότερο ποσοστό από το 13% το 1991, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί.

Το Φεβρουάριο, οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Γερμανία ανέβηκαν κατά 6,6%. Και γενικότερα, οι πωλήσεις στα καταστήματα έχουν κάνει ένα εξαιρετικό ξεκίνημα αυτή τη χρονιά, όπως διαπιστώνουν ειδικοί της Norddeutsche Landesbank στο Ανόβερο. Αναλυτής της τράπεζας δήλωσε αισιόδοξος και για το μέλλον: «Αυτή η τάση δεν αναμένεται να υποχωρήσει. Δεν πρόκειται για κάποιο αίσθημα υπερβολικής ευφορίας».

Ο λόγος της ανόδου στην κατανάλωση δεν είναι μόνο τα ιστορικά χαμηλά στην ανεργία. Οι άνθρωποι ξοδεύουν, διότι δεν υπάρχει αληθινή εμπιστοσύνη στο ευρώ και τη νομισματική σταθερότητα, δήλωσε ο Boris Planer, αναλυτής της Planet Retail Ltd. στη Φρανκφούρτη. Σε αυτό συμβάλουν σημαντικά οι πολιτικές της ΕΚΤ, καθώς τα χαμηλά επιτόκια και η ποσοτική χαλάρωση δεν δίνουν κίνητρα για να συσσωρεύει κανείς χρήματα στην τράπεζα, συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Ακόμα και με αυτά τα στοιχεία, οι Γερμανοί εξακολουθούν να είναι καλύτεροι αποταμιευτές από ό,τι τα περισσότερα βιομηχανικά έθνη. Το ποσοστό αποταμίευσης του εισοδήματος - 9,8% -  εξακολουθεί να είναι πολύ πιο πάνω από το αντίστοιχο 5,9% των βρετανικών και το 4,9% των αμερικανικών νοικοκυριών. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v