Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs:Οι ΗΠΑ πρέπει να ρίξουν την παραγωγή πετρελαίου

Για την πτώση των τιμών δε φταίει ο OPEC, αλλά οι ΗΠΑ, λένε αναλυτές της Goldman Sachs. Σε περίπτωση συμφωνίας με το Ιράν θα πιεστούν κι άλλο οι τιμές του μαύρου χρυσού.

Goldman Sachs:Οι ΗΠΑ πρέπει να ρίξουν την παραγωγή πετρελαίου

Tην ευθύνη για την εξισορρόπηση των τιμών του πετρελαίου φέρουν χώρες όπως οι ΗΠΑ και όχι τα κράτη του ΟPEC, σύμφωνα με δηλώσεις αναλυτών της Goldman Sachs στο CNBC. Κι αυτό γιατί χώρες σαν τις ΗΠΑ προκάλεσαν την υπερπροσφορά που υπάρχει σήμερα.

O Michele Della Vigna, επικεφαλής ευρωπαϊκών ερευνών για την ενέργεια της Goldman Sachs, σημείωσε πως «η προσαρμογή αρχίζει από εδώ (ΗΠΑ). Προφανώς μία ελάττωση της παραγωγής από τον OPEC θα έφερνε γρηγορότερη προσαρμογή, αλλά στο κάτω κάτω της γραφής, δεν είναι ο OPEC αυτός που θα πρέπει να λύσει το πρόβλημα της υπερπροσφοράς».

Η υπερπροσφορά έχει δημιουργηθεί από την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου, κυρίως από τη μεριά των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι χώρες του OPEC αρνήθηκαν τον Νοέμβριο να μειώσουν την παραγωγή τους, προκειμένου να υπερασπιστούν το μερίδιό τους στην αγορά. Οι χώρες του OPEC δεν αναμένεται να ξανασυναντηθούνε μέχρι τον Ιούνιο, αλλά o Della Vigna πιστεύει ότι τον Ιούνιο οι πιθανότητες για μείωση της παραγωγής είναι ακόμα λιγότερες από τον περασμένο Νοέμβριο.

Μέχρι τώρα πάντως, οι ΗΠΑ έχουν κάνει τα πρώτα βήματα, καθώς τα στοιχεία από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) την Τετάρτη δείχνουν μια πτώση του αριθμού των εγκαταστάσεων που λειτουργούν στη χώρα, καθώς και μία πτώση της παραγωγής για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο. Αυτό βοήθησε στο σταμάτημα της μείωσης των τιμών για ένα τριήμερο, αφού υπήρξε άνοδος περίπου κατά $2 το βαρέλι, αλλά την Πέμπτη το πρωί το πετρέλαιο έπεσε και πάλι, με την αμερικανική ποικιλία WTI να πέφτει κατά 0,13% το βαρέλι στις 9 το πρωί ώρα Λονδίνου και το Brent να πέφτει κατά 0,2% στα $56,91 το βαρέλι.

Στις τιμές του μαύρου χρυσού βαραίνει και η διαπραγμάτευση με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Θετικό αποτέλεσμα των συνομιλιών θα σημάνει περαιτέρω πτώση, καθώς το πετρέλαιο του Ιράν θα εισρεύσει σε μία ήδη κορεσμένη αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v