Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Σε μια συμφωνία πλαίσιο κατέληξαν οι μαραθώνιες διπλωματικές διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Τον Ιούνιο θα συνταχθεί το τελικό σύμφωνο. Θα κάνει τον κόσμο πιο ασφαλή, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. Παραμένουν ανοιχτές τεχνικές λεπτομέρειες.

Ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί ανακοίνωσε ότι οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις έξι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας κατέληξαν σε μια συμφωνία για τις «παραμέτρους» ενός τελικού συμφώνου, το οποίο θα έχει συνταχθεί ως τον Ιούνιο.

«Βρέθηκαν λύσεις σε βασικές παραμέτρους για την πυρηνική υπόθεση του Ιράν. Η σύνταξη του συμφώνου θα ξεκινήσει άμεσα, για να ολοκληρωθεί ως τις 30 Ιουνίου» έγραψε στο twitter ο κ. Ρουχανί το βράδυ της Πέμπτης. 

Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μαζί με την Γερμανία και το Ιράν βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις από τον Νοέμβριο, με στόχο να επιτευχθεί μια διπλωματική αποκλιμάκωση με περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και την χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων ως αντάλλαγμα.

Σταδιακή η άρση των κυρώσεων

Όπως μεταδίδει το Reuters, με βάση την συμφωνία πλαίσιο το Ιράν θα μειώσει τον αριθμό των εγκατεστημένων φυγοκεντρητών ουρανίου σε 6.104 από 19.000 και θα χρησιμοποιεί στο μέλλον μόνο τους 5.060.

Η Τεχεράνη θα λάβει ως αντάλλαγμα μια σταδιακή άρση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον δείξει ότι τηρεί τους όρους της τελικής συμφωνίας που θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου.

Αν οι όροι της συμφωνίας δεν τηρηθούν οι κυρώσεις θα τεθούν και πάλι σε ισχύ.

Παράλληλα θα εκδοθεί ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα εγκρίνει την συμφωνία της 30ης Ιουνίου και θα περιλαμβάνει ορισμένες προϋποθέσεις για την μεταφορά ευαίσθητων τεχνολογιών.

Εν τω μεταξύ, οι κυρώσεις στο Ιράν «για τρομοκρατία, τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους βαλλιστικούς πυραύλους» θα παραμείνουν σε ισχύ.

Ομπάμα: Η συμφωνία κάνει τον κόσμο πιο ασφαλή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτήρισε την συμφωνία ιστορική και υποστήριξε πως αν εφαρμοστεί θα αποτρέψει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνική βόμβα.

«Σήμερα οι ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους μας και εταίρους, έφθασαν σε μια ιστορική κατανόηση με το Ιράν, η οποία αν εφαρμοστεί πλήρως θα το αποτρέψει από το να αποκτήσει ένα πυρηνικό όπλο» δήλωσε σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο.

«Αν το πλαίσιο αυτό οδηγήσει σε μια τελική συνεκτική συμφωνία, θα κάνει την χώρα μας, τους συμμάχους μας και τον κόσμο μας πιο ασφαλείς» τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι «μια καλή συμφωνία».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε από την πλευρά του πως η «πολιτική κατανόηση» που επιτεύχθηκε αποτελεί μια στέρεη βάση για την συμφωνία που επιζητούμε, προσθέτοντας πως υπάρχουν ακόμα πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να καθοριστούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v