Γερμανική τράπεζα κατέθεσε αγωγή κατά της εποπτείας από την ΕΚΤ

Η Landeskreditbank Baden-Wurttembergη είναι η πρώτη τράπεζα που κινείται νομικά κατά των διευρυμένων αρμοδιοτήτων της κεντρικής τράπεζας.

Γερμανική τράπεζα κατέθεσε αγωγή κατά της εποπτείας από την ΕΚΤ

Μια τοπική γερμανική τράπεζα κατέθεσε αγωγή για να αποφύγει την εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μεταδίδουν οι F.T.

Είναι η πρώτη τράπεζα που κινείται νομικά κατά των διευρυμένων αρμοδιοτήτων της κεντρικής τράπεζας.

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο, η ΕΚΤ αντικατέστησε τις εθνικές αρχές ως η υπεύθυνη εποπτική αρχή για τις 123 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης.

Η Landeskreditbank Baden-Wurttemberg, μια αναπτυξιακή τράπεζα στη Νότια Γερμανία, ανέφερε πως αν και συμφωνεί με την ανάγκη ενός εποπτικού μηχανισμού δεν συμφωνεί πως ο ρόλος αυτός πρέπει να ανατεθεί στην ΕΚΤ και κατέθεσε αγωγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η ΕΚΤ έχει έναν αριθμό κριτηρίων για το αν μια τράπεζα πρέπει να βρίσκεται υπό την εποπτεία της, όπως αν έχει ενεργητικό πάνω από 30 δισ. ευρώ ή αν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε ένα συγκεκριμένο κράτος της Ε.Ε.

Η L-Bank, με ενεργητικό πάνω από 70,68 δισ. ευρώ το 2013, υποστηρίζει πως «η μηχανική αυτή προσέγγιση» δεν είναι η κατάλληλη, λέγοντας πως η εποπτεία από τον SSM της ΕΚΤ συνοδεύεται από μεγάλη γραφειοκρατία και κόστος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v