Ρουχανί: Το Ιράν θα σεβαστεί την συμφωνία για τα πυρηνικά

Θα σεβαστούμε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την συμφωνία για τα πυρηνικά, αν το κάνει και η άλλη πλευρά, δήλωσε την Παρασκευή ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί.

Ρουχανί: Το Ιράν θα σεβαστεί την συμφωνία για τα πυρηνικά

Το Ιράν θα σεβαστεί την ιστορική συμφωνία πλαίσιο για ένα σύμφωνο για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας εφόσον το κάνουν και οι μεγάλες δυνάμεις με τις οποίες την υπέγραψε, δήλωσε την Παρασκευή ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί.

«Από την στιγμή που δώσαμε μια υπόσχεση, θα πράξουμε με βάση αυτήν την υπόσχεση» δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

«Φυσικά, αυτό θα εξαρτηθεί και από το αν θα πράξει με βάση τις υποσχέσεις της και η άλλη πλευρά» πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o ίδιος επισήμανε ακόμα πως οι μεγάλες δυνάμεις αποδέχτηκαν ότι το Ιράν μπορεί να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, κάτι που πριν θεωρούσαν πως αποτελεί απειλή για την περιοχή. 

Παράλληλα, υποστήριξε πως το Ιράν μπορεί να συνεργαστεί με τον υπόλοιπο κόσμο και δεν χρειάζεται να επιλέξει ανάμεσα στην σύγκρουση ή την παράδοση. 

Σημειώνεται πως με βάση την συμφωνία πλαίσιο το Ιράν θα μειώσει τον αριθμό των εγκατεστημένων φυγοκεντρητών ουρανίου σε 6.104 από 19.000 και θα χρησιμοποιεί στο μέλλον μόνο τους 5.060.

Η Τεχεράνη θα λάβει ως αντάλλαγμα μια σταδιακή άρση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον δείξει ότι τηρεί τους όρους της τελικής συμφωνίας που θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v