Αύξηση εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν σχεδιάζει η Κίνα

Σύμφωνα με αναλυτές, η αύξηση των ιρανικών εξαγωγών δεν αναμένεται πριν το 2016, ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα και αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

Αύξηση εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν σχεδιάζει η Κίνα

Παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, η Κίνα σχεδιάζει να αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη χώρα τον Αύγουστο, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, κρατικός κινεζικός trader έχει υπογράψει συμφωνία με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν για αγορά μεγαλύτερων ποσοτήτων συμπυκνώματος.

Στο μεταξύ, η Σαουδική Αραβία αύξησε τις τιμές πώλησης αργού πετρελαίου προς την Ασία για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση στην περιοχή.

Τα futures του Brent κατέγραψαν άνοδο μεγαλύτερη του 1 δολαρίου στις ασιατικές αγορές σήμερα, έχοντας υποχωρήσει κατά 5% την Πέμπτη, όταν ανακοινώθηκε η επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Έτσι, αν υπάρξει μια περιεκτική συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο, θεωρείται πιθανό να υπάρξουν μεγαλύτερες εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν πως μια αύξηση των ιρανικών εξαγωγών απέχει μήνες και πιθανότατα δεν θα συμβεί πριν το 2016. «Μια τελική συμφωνία και πλήρης άρση των κυρώσεων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια», σημειώνει η Morgan Stanley. «Ακόμα και αν υπάρξει τελική συμφωνία, δεν αναμένουμε επίπτωση στην φυσική αγορά πριν το 2016», σημειώνει.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v