Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκή λύση για το Uber ζητά η Κομισιόν

Σε ευρωπαϊκό και όχι σε εθνικό επίπεδο ζητά η Κομισιόν να διευθετηθεί η πολύκροτη υπόθεση του Uber. Οι κατηγορίες για προστατευτισμό, οι διαφορετικές αποφάσεις στα κράτη - μέλη και η έντονη διαμάχη με τους οδηγούς ταξί. Τι αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Ευρωπαϊκή λύση για το Uber ζητά η Κομισιόν

Μία μικρή νίκη κατέγραψε το Uber στη μάχη που δίνει για να ξεπεράσει τα ρυθμιστικά εμπόδια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η Κομισιόν φαίνεται να υιοθετεί την άποψη ότι η απόφαση για τη ρύθμιση αυτών των νέων υπηρεσιών μεταφοράς θα πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό και όχι σε εθνικό επίπεδο.

Το Uber – που δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να μεταφέρουν επί πληρωμή επιβάτες με το προσωπικό τους αυτοκίνητο - προσέφυγε στην Κομισιόν αφού απαγορεύθηκε στη Γαλλία και τη Γερμανία. Σε επιστολή της Επιτρόπου για θέματα Μεταφορών  Violeta Bulc , προς τον πρόεδρο της επιτροπής Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου γίνεται λόγος για μία εκ εκτενή έρευνα στην ευρωπαϊκή αγορά ταξί ώστε να υπάρξει «η απαιτούμενη πληροφόρηση ώστε να αποφασίσει η Κομισιόν για την ανάγκη – και πιθανώς το χαρακτήρα – οιασδήποτε περαιτέρω δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Σε ορισμένες χώρες, όπως η Βρετανία, το Uber είναι νόμιμο, ενώ σε άλλες λειτουργεί σε μία γκρίζα ζώνη ασάφειας. Στην επιστολή της, η κα. Bulc αναφέρει ότι οι ρυθμιστικές κανόνες για τα ταξί «προς το παρόν» αντιμετωπίζονται σε εθνικό επίπεδο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες διαφορές στο κόστος και την υπηρεσία των ταξί καθώς και αντιφατικοί κανόνες για το Uber εντός της ενιαίας αγοράς. «Έτσι, η ρύθμιση και η κατάσταση της αγοράς διαφέρει από ένα κράτος μέλος σε άλλο, ακόμη και από μία πόλη σε άλλη» αναφέρει η κα. Bulc.

Στο Άμστερνταμ, οι αρχές πραγματοποίησαν επιδρομή στα ευρωπαϊκά γραφεία του Uber, τον προηγούμενο μήνα και «ανέκριναν» το προσωπικό για περισσότερο από 6 ώρες. Η υπηρεσία απαγορεύθηκε και επιβλήθηκε πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Στη Γαλλία, την προηγούμενη εβδομάδα, δικαστήριο παρέπεμψε την υπόθεση στο ανώτερο εφετείο της χώρας, που σημαίνει πως στο μεσοδιάστημα, η υπηρεσία μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί. Το θέμα έχει προκαλέσει και διατλαντική διαμάχη  με τον πρόεδρο Ομπάμα να κατηγορεί τις Βρυξέλλες για προστατευτισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v