Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σάλος στην Κύπρο: Αλληλοκατηγορείται για δωροληψία η ηγεσία της Δικαιοσύνης

Το πόρισμα «φωτιά» κατά του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρ. Ερωτόκριτου που τον κρίνει ως ένοχο για δεκασμό και δωροληψία. Η «αντεπίθεση» του τελευταίου κατά του γενικού εισαγγελέα για υπόθεση περιουσίας 13χρονης ανήλικης Ρωσίδας!

Σάλος στην Κύπρο: Αλληλοκατηγορείται για δωροληψία η ηγεσία της Δικαιοσύνης

Απίστευτες καταστάσεις εκτυλίσσονται στην Κυπριακή Δικαιοσύνη καθώς οι δύο επικεφαλής της ανταλλάσσουν βαριές κατηγορίες.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης κατηγόρησε τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέας Ρίκκο Ερωτοκρίτου για δωροληψία από το δικηγορικό γραφείο Α. Νεοκλέους. Μετά από λίγη ώρα ο βοηθός γενικός εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι αρνείται να παραιτηθεί όπως θα ήταν φυσιολογικό και ζητά την εξέταση του Γενικού Εισαγγελέα με την κατηγορία ότι ευνόησε ρώσους ολιγάρχες!

Η υπόθεση είχε ξεκινήσει με υποτιθέμενες καταγγελίες της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζα της Κύπρου Χρ. Γιωρκάτζη ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρ. Ερωτοκρίτου είχε δωροδοκηθεί από το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους σε αντάλλαγμα άσκησης δίωξης εναντίον Ρώσων επιχειρηματιών που είναι αντίδικοι πελάτη του γραφείου Νεοκλέους.

Η δωροδοκία ήταν ότι το γραφείο Νεοκλέους που ήταν δικηγόροι και της Λαϊκής, «ξέχασαν» να εμφανιστούν στο δικαστήριο όπου ο Ερωτοκρίτου ως ιδιώτης πελάτης διεκδικούσε περίπου 600.000 ευρώ από την Λαϊκή με αποτέλεσμα να κερδίσει την δίκη ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας σε βάρος της κρατικής τράπεζας!

Μετά τον θόρυβο που είχε ξεσπάσει ο Γενικός Εισαγγελέας είχε αναθέσει σε ειδικό ποινικό ανακριτή την διερεύνηση της υπόθεσης. Με βάση το πόρισμα του ποινικού ανακριτή Παναγιώτη Καλλή, ο βοηθός γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας Ρίκκος Ερωτοκρίτου, βρέθηκε ένοχος για δεκασμό και δωροληψία.

Μιλώντας το μεσημέρι στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο γενικός εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης ανακοίνωσε το πόρισμα Καλλή και ανέφερε ότι η άποψη του ποινικού ανακριτή είναι ότι τεκμηριώνεται η διάπραξη από τον βοηθό γενικό εισαγγελέα, του ποινικού αδικήματος του δεκασμού δημόσιου λειτουργού κατά παράβαση του άρθρου 100(α) του ποινικού κώδικα με τη λήψη του ωφελήματος της ερήμην ευνοϊκής δικαστικής απόφασης, αδίκημα το οποίο προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι 7 χρόνια.

Περαιτέρω ο ποινικός ανακριτής καταλήγει ότι αποκαλύπτεται και η διάπραξη του ποινικού αδικήματος της δωροληψίας, κατά παράβαση του άρθρου 102 του ποινικού κώδικα, για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό, για το οποίο προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι 2 χρόνια.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα ο γενικός Εισαγγελέας αποκάλυψε ότι υπήρξαν παρεμβάσεις στην όλη υπόθεση, αλλά δεν θέλησε να ανακοινώσει λεπτομέρειες. Προειδοποίησε, ωστόσο, με κυρώσεις στο μέλλον σε βάρος όσων θα επιδιώκουν να κάνουν παρεμβάσεις στο έργο τη νομικής υπηρεσίας.

Η έκθεση Καλλή αποτελείται από 90 σελίδες και είναι το αποτέλεσμα λήψης καταθέσεων από 27 συνολικά πρόσωπα και μεγάλου αριθμού τεκμηρίων.

Μία ώρα μετά την συνέντευξη του Γενικού Εισαγγελέα Κ. Κληρίδη, ο υπό κατηγορία Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας έδωσε συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο Χίλτον της Λευκωσίας και ισχυρίστηκε ότι το «κατεστημένο της Λευκωσίας» συνωμοτεί εναντίον του.

Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υποβάλει παραίτηση λέγοντας ότι «Θα συνεχίσω να εκτελώ τα καθήκοντα μου μεταβαίνοντας καθημερινά στη νομική υπηρεσία. Αναμένω ότι η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί με μία νομική διαδικασία διαφανή και δίκαιη και όταν θα πάμε στο δικαστήριο η αλήθεια θα λάμψει».

Ο κ. Ερωτοκρίτου, κατηγόρησε ευθέως τον γενικό εισαγγελέα, καθώς και άλλους για δεκασμό στην υπόθεση της εταιρείας Providencia. Προέβη προηγουμένως, σε εκτενή αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης Providencia, (υπόθεση περιουσίας 13χρονης ανήλικης ορφανής Ρωσίδας) και διερωτήθηκε: «Πώς μπορώ να κατηγορούμαι για δεκασμό και όχι ο γενικός εισαγγελέας, ο οποίος, ανέστειλε ποινικές διώξεις, μετά από τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον δικηγόρο Πάμπο Ιωαννίδη, που εκπροσωπούσε τα ετεροθαλή αδέλφια της 13χρονης ορφανής ανήλικης Ρωσίδας».

Πρόσθεσε ότι ζήτησε από τον Παναγιώτη Καλλή όπως καλέσει για κατάθεση και τον γενικό εισαγγελέα, πράγμα το οποίο όμως, όπως είπε, ο Παναγιώτης Καλλής αρνήθηκε.

Ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, το λόγο έχει η αστυνομία και σημείωσε πως θα πρέπει, σε αυτό το πλαίσιο, να ανοιχτούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τόσο του ιδίου, όσο και του γενικού εισαγγελέα, του τέως γενικού εισαγγελέα, του εφόρου εταιρειών, του δικηγορικού γραφείου Πάμπου Ιωαννίδη, του δικηγορικού γραφείου Νεοκλέους και ενός δικηγόρου από τη Λάρνακα.

«Όλοι αυτοί που έχω αναφέρει μαζί με εμένα θα πρέπει να παρελάσουμε από την αστυνομία. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα πρέπει να δοθούν οι καταθέσεις, κάτω από τον ανακριτικό κανόνα και να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v