Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Σταθεροποιείται η ασφαλιστική αγορά

Κλίμα ανακούφισης από την μια πλευρά και focus για deals από την άλλη, είναι τα δύο κυριότερα χαρακτηριστικά της τοπικής ασφαλιστικής αγοράς. Πού εστιάζεται και πού αποβλέπει το ενδιαφέρον των ελλαδικών κεφαλαίων.

Κύπρος: Σταθεροποιείται η ασφαλιστική αγορά

Μετά από αρκετά χρόνια πτώσης, τάσεις σταθεροποίησης φαίνεται να παρουσιάζει φέτος η ασφαλιστική αγορά της Κύπρου, σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων.

«Δύο είναι τα κυριότερα νέα» μας δηλώνει γνωστός παράγοντας της αγοράς:

«Πρώτον, ένα αίσθημα ανακούφισης καθώς η ζήτηση φαίνεται να έχει σταματήσει την πτωτική της πορεία. Και μάλιστα, μετά τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για αύξηση του ΑΕΠ από φέτος (που θα ενταθεί το 2016), έχουν αρχίσει να καλλιεργούνται και ανοδικές προσδοκίες.

Και δεύτερον, οι συζητήσεις που υπάρχουν μεταξύ εταιρειών για συγχωνεύσεις και εξαγορές, ενόψει της επικείμενης υιοθέτησης του Solvency II από την 1η Ιανουαρίου του 2016. Όσο και αν οι εταιρείες το διαψεύδουν, κάποιες ανιχνεύσεις γνωρίζω πως βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις ξένων επενδυτών που κατά καιρούς επισκέπτονται το Νησί της Αφροδίτης και εξετάζουν το ενδεχόμενο εξαγοράς υπαρχουσών εταιρειών, ή και δημιουργίας νέων. Τέτοιες κινήσεις έγιναν κατά το παρελθόν, όπως επίσης γίνονται και σήμερα και φαίνεται πως μεταξύ των ενδιαφερομένων συγκαταλέγονται και κεφάλαια από την Ελλάδα.

Άλλωστε, μεταξύ των κινήσεων που σχολιάστηκαν έντονα πέρυσι στην κυπριακή αγορά ήταν η εξαγορά της Alpha Ασφαλιστικής από σχήμα στο οποίο πρωτοστατεί ο κ. Δούκας Παλαιολόγος, γνωστότατο στέλεχος της ελληνικής ασφαλιστικής βιομηχανίας. Πολλά σενάρια έχουν ακουστεί για το πώς ο κ. Παλαιολόγος θα θελήσει να αναπτύξει τη νέα του εταιρεία (πχ και μέσω πώλησης προϊόντων στην Ελλάδα) ωστόσο επί του παρόντος, τα εγχειρήματα του νέου management φαίνεται να βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας.

Το ελλαδικό ενδιαφέρον

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, το 2014 σημειώθηκε πτώση της παραγωγής.

Ειδικότερα, στο κλάδο ζωής η παραγωγή υποχώρησε από τα 319,16 εκατ. το 2013 στα 304 εκατ. ευρώ, με τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς να τα κατέχουν οι παρακάτω εταιρείες: Η (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου) Eurolife με 27,47%, η (θυγατρική της γνωστής πολυεθνικής) CNP Cyprialife με 23,93% και η Universal Life με 15,22%.
Από ελληνικής πλευράς, ενδιαφέρον παρουσιάζει το 7,5% της Allianz Hellas, το 7,47% της Prime (συμφερόντων Δημήτρη Κοντομηνά) το 4,98% της Alpha Ασφαλιστικής (συμφερόντων Δούκα Παλαιολόγου) και φυσικά το 2,38% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η παραγωγή του κλάδου ζημιών (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλίστρων ατυχημάτων και υγείας από εταιρείες ζωής) μειώθηκε το 2014 στα 423 εκατ. ευρώ από τα 431 εκατ. του 2013.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου είναι: Γενικές Ασφαλίσεις Κύπρου (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου με παραγωγή 52,92 εκατ. ευρώ), CNP Ασφαλιστική (50,3 εκατ.), Universal Life (31,5 εκατ.) και η Παγκυπριακή (θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας με 29 εκατ. ευρώ). Άλλες εταιρείες με σημαντικά μερίδια αγοράς είναι η Atlantic, η Trust και η AIG.

Μεταξύ των εταιρειών που θεωρούνται ελλαδικών συμφερόντων συγκαταλέγονται οι: Alpha Ασφαλιστική (14,5 εκατ. ευρώ), Prime (14,4 εκατ.), Allianz Hellas (12,06 εκατ. ευρώ), Εθνική Ασφαλιστική (13,26 εκατ.) και Υδρόγειος (9,03 εκατ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v