Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόστιμο $10 εκ. στην E&Y για το ρόλο της στην κρίση του 2008

Μετά από εξωδικαστικό συμβιβασμό, οι οίκος αξιολόγησης καλείται να πληρώσει $10 εκ. για τη βοήθεια που παρείχε στην απόκρυψη στοιχείων από τη Lehman Brothers, διαδικασία με αποφασιστικό ρόλο στην πρόκληση της κρίσης του 2008.

Πρόστιμο $10 εκ. στην E&Y για το ρόλο της στην κρίση του 2008

Πρόστιμο $10 εκατ. θα πληρώσει τελικά η Ernst & Young για την κατηγορία ότι βοήθησε τη Lehman Brothers στην απόκρυψη της επισφαλούς οικονομικής της κατάστασης, αναφέρουν οι Financial Times.

Πρόκειται για την πρώτη ως τώρα νομική ενέργεια των αρχών των ΗΠΑ από τότε που η επενδυτική τράπεζα κατέρρευσε το 2008.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα συμβιβασμού με την εισαγγελία της Νέας Υόρκης, το οποίο είναι ταυτόχρονα και η τελευταία πράξη σε μια σειρά από μηνύσεοις κατά της E&Y για τις υπηρεσίες της στη Lehman Brothers, όπως γράφει το δημοσίευμα.

Η κατάρρευση της τελευταίας προκάλεσε τον πανικό που τελικά οδήγησε στη βαθιά οικονομική κρίση του 2008 από την οποία οι ΗΠΑ ακόμα προσπαθούν να ανακάμψουν. Η Ε&Υ κατηγορήθηκε για το γεγονός ότι ενέκρινε τα λογιστικά στοιχεία για ορισμένες βραχυπρόθεσμες χρηματοπιστωτικές συναλλαγές της Lehman, οι οποίες εξαφάνιζαν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τους ισολογισμούς της τράπεζας, βοηθώντας έτσι στην απόκρυψη της μόχλευσής της.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο οίκος αξιολόγησης δεν εξέφρασε αντιρρήσεις για τις παραπλανητικές αναλύσεις του βαθμού μόχλευσης της Lehman κατά τις σχετικές διασκέψεις και δεν ενημέρωσε την επιτροπή ελέγχου της τράπεζας για τις ανησυχίες ενός πληροφοριοδότη αναφορικά με τα οικονομικά της στοιχεία.

«Εάν οι ελεγκτικοί φορείς καταθέτουν απόψεις, οι οποίες είναι αναξιόπιστες ή παρέχουν κάλυψη σε πελάτες τους με το να τους βοηθούν να κρύψουν σημαντικές πληροφορίες, τότε οι πράξεις τους βλάπτουν το επενδυτικό κοινό, την οικονομία μας και τη χώρα μας», δήλωσε ο Eric Schneiderman, εισαγγελέας της Νέας Υόρκης.

Η εισαγγελία της Νέας Υόρκης είχε μηνύσει την E&Y αρχικά για $150 εκ. Τελικά όμως περιορίστηκε στα $10 εκ. αφού ο οίκος αξιολόγησης συμφώνησε πριν από ένα χρόνο να πληρώσει περίπου $99 εκ. σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, όταν ήρθε αντιμέτωπος με μια ομαδική μήνυση από ιδιώτες. Πάντως τα περισσότερα από τα $10εκ. της εισαγγελίας θα μοιραστούν σε επενδυτές της Lehmann που υπέστησαν ζημίες. 

Αναφορικά με τον νέο συμβιβασμό με την πολιτεία της Νέας Υόρκης, η E&Y δήλωσε: «Μετά από πολλά χρόνια πολυέξοδου δικαστικού αγώνα είμαστε ευτυχείς που αφήνουμε αυτό το θέμα πίσω μας, δίχως να υπάρχουν ευρήματα για παραβατική συμπεριφορά είτε της E&Y είτε των υπαλλήλων της».

Οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν την υπόθεση Lehman εδώ και χρόνια, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν έλθει υποθέσεις στη δικαιοσύνη και οι όποιες έρευνες έχουν κλείσει. Το Φεβρουάριο, ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Eric Holder, ανώτατος δικαστικός αξιωματούχος της χώρας, έδωσε στους εισαγγελείς 90 μέρες να αποφασίσουν αν έχουν αρκετές αποδείξεις ώστε να απαγγείλουν κατηγορίες σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα αναφορικά με την κρίση του 2008.

Επικριτές αυτής της κατάστασης, μεταξύ των οποίων και μέλη της γερουσίας, έχουν διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι διευθύνοντες σύμβουλοι τραπεζών δεν έχουν ακόμα υποστεί καμία δίωξη για το ρόλο τους στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση μετά το '30.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v