Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ECTA σε Κομισιόν: Ο ανταγωνισμός φέρνει τις επενδύσεις στα telecoms

Φιλόδοξοι αλλά επιτεύξιμοι οι στόχοι της ψηφιακής ατζέντας 2020, με την κατάλληλη ρυθμιστική πολιτική, τονίζει η ECTA στην επιστολή προς την Κομισιόν. Για πριμοδότηση των παλαιών μονοπωλίων κάνει λόγο η ένωση και ζητά συνθήκες ανταγωνισμού.

ECTA σε Κομισιόν: Ο ανταγωνισμός φέρνει τις επενδύσεις στα telecoms
Ανοιχτή επιστολή προς το Σώμα των Επιτρόπων (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) απέστειλε η ECTA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών για Θέματα Ανταγωνισμού), την οποία συνυπογράφουν Διευθύνοντες Σύμβουλοι ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών παρόχων, μεταξύ των οποίων και ο κ. Πάνος Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Forthnet.

Στην επιστολή της ECTA, τονίζεται ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί στην ψηφιακή ατζέντα 2020 για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς είναι φιλόδοξοι και η απόσταση που πρέπει να διανυθεί για την κάλυψή τους ακόμη μεγάλη, αλλά, με την κατάλληλη ρυθμιστική πολιτική και τη συντονισμένη δράση των εμπλεκόμενων δημόσιων φορέων για τη δημιουργία διαφανούς, προβλέψιμου και ανταγωνιστικού επενδυτικού περιβάλλοντος, το λαμπρό ψηφιακό μέλλον μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Σχετικά με τις επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς, η ECTA επισημαίνει ότι η υποτιθέμενη υστέρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επενδύσεις σε ευρυζωνικά δίκτυα και υποδομές νέας γενιάς αποδεικνύεται μύθος, σύμφωνα με τις εγκυρότερες διεθνείς πηγές σχετικών δεδομένων, ενώ, ανεξαρτήτως μεγέθους, πάροχοι με βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα ανάπτυξης έχουν ικανοποιητική πρόσβαση σε πηγές κεφαλαίων.

Διαχρονικά, η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι όσο καλύτερες, πιο σταθερές και πιο διαφανείς είναι οι συνθήκες ανταγωνισμού σε μια αγορά, τόσο πιο ελκυστική σε επενδύσεις είναι η αγορά αυτή. Ενώ υπάρχει μία έντονη διαμάχη σχετικά με την εμφάνιση καινούριων μονοπωλίων, η άνοδος των παλαιών μονοπωλίων φαίνεται να περνά απαρατήρητη ή ακόμα και να πριμοδοτείται, και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή, αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Τα μερίδια αγοράς των παλαιών μονοπωλίων σε δίκτυα VDSL, κυμαίνονται γύρω στο 86% σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η άμεση ή έμμεση ενίσχυση των μονοπωλίων αντί της προώθησης μιας υγιούς και ανταγωνιστικής αγοράς, είναι εξίσου κακή σήμερα, όσο ήταν και δεκαετίες πριν. Τα μονοπώλια ή τα δυοπώλια, ποτέ δεν θα εξυπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον, ενώ στόχος της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς θα πρέπει να είναι η ωφέλεια των τελικών χρηστών, δηλαδή των πολιτών και καταναλωτών, οι οποίοι επιθυμούν να έχουν πολλαπλές επιλογές, σε υψηλές ταχύτητες, καινοτόμες λύσεις και προσιτές τιμές. Η επιστολή καταλήγει, ότι η Ευρώπη θα αποτύχει εάν ευνοήσει τα μονοπώλια ή τα δυοπώλια και ότι ο ασφαλέστερος τρόπος για ένα λαμπρό ψηφιακό μέλλον, είναι ο ανταγωνισμός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v