Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G20: Μειωμένα ρίσκα για παγκόσμια οικονομία

Ευελιξία και μέτρα για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας υποσχέθηκαν οι G20. Αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας των πιο πλούσιων χωρών.

G20: Μειωμένα ρίσκα για παγκόσμια οικονομία

Oι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία έχουν μειωθεί, αλλά παραμένουν ανησυχίες για την ευμετάβλητη κατάσταση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τις γεωπολιτικές εντάσεις σε πολλές περιοχές του κόσμου και το χαμηλό πληθωρισμό, ανέφερε η G20 σε ανακοίνωση που εξέδωσαν την Παρασκευή. 

 «Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία είναι πιο ισορροπημένοι από την προηγούμενη φορά που συναντηθήκαμε», αναφέρει η ανακοίνωση των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. «Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία, πρόσφατα βελτιώθηκαν, ενώ οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφουν σταθερή ανάπτυξη, κάτι που μπορούσε να αποτελέσει στήριγμα για μια σταθερότερη παγκόσμια ανάκαμψη».

Εν τω μεταξύ, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι τα μέλη της G20 είναι έτοιμα να συμφωνήσουν στην αύξηση των δικαιωμάτων ψήφων των αναδυόμενων οικονομιών στο ΔΝΤ, παρακάμπτοντας τις ΗΠΑ.«Είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε μια προσωρινή κατανομή που θα αλλάζει τα δικαιώματα ψήφων, όσο αυτό είναι δυνατό, στα επίπεδα που είχαν συμφωνηθεί στην έκθεση του 2010» σημειώνεται στο ανακοινωθέν.  

 

Όπως μεταδιδεi το Reuters, στο κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών αναφέρεται επίσης ότι οι G20 θα εφαρμόσουν ευέλικτες δημοσιονομικές πολιτικές για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη. Πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες χρειάζονται ακόμα, όπως αναφέρουν, μια χαλαρή νομισματική πολιτική.

Οι G20 θα συνεχίσουν να αντιτίθενται στον προστατευτισμό και θα επιβλέπουν την αγορά, ώστε να προλαμβάνουν ενδεχόμενη αστάθεια.

Προτίθενται επίσης να καλύψουν τα κενά στις πρακτικές των οίκων εκκαθάρισης. Επίσης θα προτείνουν πολιτικές, για την αντιμετώπιση των κινδύνων από τους διαχειριστές κεφαλαίων. Συγκεκριμένα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μέτρα για έλεγχο μεγάλων και επισφαλών ροών κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v