Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Χαλάρωση νομισματικής πολιτικής και αποδέσμευση $161 δισ.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το λόγο υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες κατά 100 μονάδες βάσης. Η κίνηση ήταν πιο δραστική από ότι περίμεναν οι αναλυτές. Αποδεσμεύονται 161 δισ. δολ. στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Κίνα: Χαλάρωση νομισματικής πολιτικής και αποδέσμευση $161 δισ.

Σε χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής προχώρησε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη που ήδη βρίσκεται στην πιο αδύναμη φάση των τελευταίων έξι ετών.

Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε μείωση του λόγου υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες κατά 100 μονάδες βάσης στο 18,5%. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα 20 Απριλίου και αναμένεται να οδηγήσει στην αποδέσμευση ρευστότητας ύψους 1 τρισ. γουάν (που αντιστοιχεί 161,2 δισ. δολ) για το χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας.

«Η μείωση ήταν μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν, θα συμβάλει να κλείσουν τα κενά ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και θα διευκολύνει τον τραπεζικό δανεισμό» αναφέρει η Cinda Securities Co.

Σημειώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους, η Κίνα κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 7%, που είναι ο βραδύτερος από το 2009 και θεωρείται αναγκαίος για να πετυχαίνει η Κίνα δημιουργία επαρκών θέσεων εργασίας ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος κοινωνικών αναταραχών. Το τελευταίο διάστημα όμως, υπήρχε μπαράζ απογοητευτικών οικονομικών μεγεθών – όπως η μείωση των εξαγωγών κατά 15% το Μάρτιο - που καθιστούσαν επιβεβλημένη τη δράση από την κεντρική τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v