Η Ε.Ε. κατηγορεί και επισήμως την Gazprom για αθέμιτες πρακτικές

Με κατηγορίες για πρακτικές κατά του ανταγωνισμού και για υπερχρέωση των καταναλωτών θα βρεθεί αντιμέτωπη η Gazprom αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για αντίδραση της Κομμισιόν στις πρακτικές της εταιρίας στην ανατολική Ευρώπη.

Η Ε.Ε. κατηγορεί και επισήμως την Gazprom για αθέμιτες πρακτικές

H E.E.ετοιμάζεται για την επιβολή κυρώσεων στη ρωσική Gazprom, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Gazprom, η οποία προμηθεύει το 30% του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ε.Ε., βρίσκεται στο ραντάρ της Κομισιόν ήδη από το Σεπτέμβριο του 2012 μετά από υποψίες ότι η εταιρία μεταξύ άλλων παρεμποδίζει την ελεύθερη παροχή αερίου στην περιοχή.

Το Φεβρουάριο είχε ανακοινωθεί ότι η Κομισιόν θα προβεί στο επόμενο βήμα κατά της Gazprom εντός των προσεχών εβδομάδων.

Η στιγμή αυτή φαίνεται πως έφτασε. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters από δύο πηγές στην Ε.Ε., η Κομισιόν πρόκειται να καταθέσει «δήλωση αντιρρήσεων» (statement of objections) μεθαύριο, Τετάρτη. Ο όρος χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να χαρακτηρίσει ένα επίσημο έγγραφο με συγκεκριμένες αιτιάσεις που αφορούν σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει αυτές τις αιτιάσεις υπ' όψιν κάθε ενδιαφερομένου, έναντι του οποίου πρόκειται να αναλάβει νομική δράση. 

Η πράξη αυτή ισοδυναμεί με την πρώτη επίσημη ενέργεια κατά του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα. Οι πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι η Gazprom κατηγορείται για υπερχρέωση πελατών στην ανατολική Ευρώπη και για παρεμπόδιση των ανταγωνιστών της στην περιοχή.

Προς το παρόν ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ricardo Cardoso αρνήθηκε να σχολιάσει.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v