To Cirque du Soleil αγοράστηκε από Αμερικανούς και Κινέζους επενδυτές

Η κινεζική Fosun μαζί με την TPG Capital θα έχουν το πλειοψηφικό πακέτο στο Cirque du Soleil. Mικρό ποσοστό θα κρατήσει ο ιδρυτής του, Guy Laliberté.

To Cirque du Soleil αγοράστηκε από Αμερικανούς και Κινέζους επενδυτές

To Cirque du Soleil αγοράστηκε από την TPG Capital και τη Fosun για 1,5 δισ. ευρώ, γράφουν σήμερα οι Financial Times.

Εκπρόσωποι της παγκοσμίου φήμης εταιρίας θεάματος δήλωσαν πως η νέα συμφωνία θα της επιτρέψει να εξαπλωθεί σε καινούριους τομείς και σε συνεργασίες με media, ανοίγοντάς της ταυτόχρονα και την κινεζική αγορά.

Ένα μειοψηφικό πακέτο αγοράστηκε από το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο του Καναδά, το Caisse de dépôt et placement du Québec, ενώ ο Guy Laliberté, ιδρυτής του Cirque du Soleil, που μέχρι τώρα κατείχε το 90% της εταιρίας θα διατηρήσει επίσης ένα μερίδιο.

«Οι εταίροι μας πιστεύουν στο καλλιτεχνικό όραμα του Cirque du Soleil», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Daniel Lammare. «Η ειδίκευση της Fosun στην κινεζική αγορά θα δώσει ώθηση για νέα ανάπτυξη στην επιχείρησή μας», συμπλήρωσε.

Πριν από τρία χρόνια το Cirque du Soleil είχε σοκάρει το κοινό στο Πεκίνο, όταν σε ένα αφιέρωμα για τον Michael Jackson προέβαλε σε γιγαντοοθόνη μία φωτογραφία του Tank Man – του μοναχικού διαδηλωτή που σταμάτησε μια ολόκληρη σειρά από τανκς όταν στάθηκε μπροστά σε ένα από αυτά, μετά τη σφαγή στην πλατεία Τιεναναμέιν. Η φωτογραφία αποσύρθηκε για το υπόλοιπο της περιοδείας.

Η Fosun απέκτησε πρόσφατα το 5% την Thomas Cook και αγόρασε το Club Méditerranée, σε μια προσπάθεια να επεκταθεί στον τομέα της βιομηχανίας ελεύθερου χρόνου. «Έχουμε σκοπό να γίνουμε ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στις επιχειρήσεις τύπου lifestyle, που αποκτούν όλο και μεγαλύτερη απήχηση στην Κίνα», είπε ο Guo Guangchang, επικεφαλής της Fosun.

Το ακριβές ποσοστό που αγόρασαν η TPG και η Fosun από το Cirque du Soleil δεν έχει ανακοινωθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v