Συνελήφθη Βρετανός trader για το flash crash του 2010

Ποινική δίωξη σε Βρετανό trader ασκούν οι αμερικανικές αρχές. Συνελήφθη ο 37χρονος Navinder Singh Sarao για την πολύκροτη στιγμιαία κατάρρευση του Dow Jones που έφερε πανικό στις αγορές. Οι τεχνικές spoofing και layering και ο κίνδυνος για το διεθνές σύστημα.

Συνελήφθη Βρετανός trader για το flash crash του 2010

Βρετανός trader παραγώγων συνελήφθη στο Λονδίνο για κατηγορίες που του απηύθυναν οι αμερικανικές αρχές και τον συνδέουν με το περιβόητο flash crash της Wall Street το 2010.

Στις 6 Μαΐου του 2010 ο δείκτης Dow Jones βούλιαξε περισσότερο από 600 μονάδες βάσης μέσα σε λίγα λεπτά. Κατά τη διάρκεια του πανικού, μετοχές όπως της General Electric και της Accenture βρέθηκαν να τελούν υπό διαπραγμάτευση με τιμή  μόλις 1 σεντ με αποτέλεσμα να ακυρωθούν στη συνέχεια χιλιάδες συναλλαγές. Το χάος στα αμερικανικά χρηματιστήρια πυροδοτήθηκε από μία μεγάλη κίνηση στην αγορά παραγώγων. Οι αντιδράσεις ήταν αλυσιδωτές και επηρέασαν την ηλεκτρονική διαπραγμάτευση και σε άλλες αγορές μεταξύ των οποίων τα ομόλογα, αλλά και τα νομίσματα, εξέλιξη που έφερε στο φως τους κινδύνους που εγκυμονούν για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα από την ψηφιοποίηση του trading.

Σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα, για την υπόθεση συλλαμβάνεται ο 37χρονος Navinder Singh Sarao και οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή του για να δικαστεί στο Ιλινόις. Του απαγγέλθηκαν συνολικά 22 κατηγορίες μεταξύ των οποίων απάτη, χειραγώγηση των αγορών και spoofing (πρόκειται για μία μορφή χειραγώγησης της αγοράς, κατά την οποία δίνεται μία εντολή η οποία αμέσως αποσύρεται προτού ολοκληρωθεί).

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εκτιμά πως ο Sarao αποκόμισε συνολικά 40 εκατ. δολ. την περίοδο 2010 – 2014 διαπραγματευόμενος προθεσμιακά συμβόλαια του S&P 500. Οι αμερικανικές αρχές αναφέρουν επίσης ότι ο κ. Sarao χρησιμοποίησε ένα αυτόματο πρόγραμμα trading για την χειραγώγηση αυτών των προθεσμιακών συμβολαίων – γνωστό και ως E-minis - αλλά και ποικιλία τεχνικών που ωθούσαν απότομα τις τιμές προς μία κατεύθυνση. Μία εξ αυτών είναι το περιβόητο “layering”, με το οποίο μπαίνουν ταυτόχρονα μεγάλες εντολές πώλησης σε διαφορετικά επίπεδα τιμών, οι οποίες επίσης ακυρώνονται άμεσα, προτού ολοκληρωθούν.

Το περίεργο με τον κ. Sarao είναι πως τα έκανε όλα αυτά από το σπίτι του. Η καταχωρημένη διεύθυνση τα ης εταιρείας του, Nav Sarao Futures Limited, είναι σε μία μικρή μονοκατοικία στο Δυτικό Λονδίνο, σε απόσταση 17 μιλίων από το City του Λονδίνου. Δεν είχε δουλέψει για μία μεγάλη εταιρεία του κλάδου στις ΗΠΑ ούτε στην Βρετανία. Ο Navinder Singh Sarao, ήταν τόσο γνωστός όσο και ο οποιοσδήποτε trader στη Wall Street» σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v