Πρώτο εμπορικό πλεόνασμα στην Ιαπωνία από το 2012

Η Ιαπωνία κατέγραψε το πρώτο εμπορικό πλεόνασμα μετά από σχεδόν 3 χρόνια. Άλμα 8,5% στις εξαγωγές και βουτιά 14,5% στις εισαγωγές κυρίως λόγω της πτώσης στις τιμές του πετρελαίου.

Πρώτο εμπορικό πλεόνασμα στην Ιαπωνία από το 2012

Η Ιαπωνία άλλωστε ανακοίνωσε πως κατέγραψε πλεόνασμα στο εμπορικό της ισοζύγιο για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2012. Συγκεκριμένα, το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας άγγιξε τα 229,3 δις. γεν, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε έλλειμμα 425 δισ. γεν.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,5% σε ετήσια βάση, με σημαντική αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών στο εξωτερικό, που αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι για την ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας. Στον αντίποδα οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 14,5% κυρίως λόγω της πτωτικής πορείας στις τιμές του πετρελαίου.

Η Ιαπωνία είναι καθαρά εξαγωγική οικονομία και η κυβέρνηση Άμπε προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από τη δίνη του αποπληθωρισμού με σαρωτικό πρόγραμμα νομισματικής και δημοσιονομικής επέκτασης. Πρακτικά έχει διπλασιάσει τη νομισματική βάση της χώρας στοχεύοντας στην αποδυνάμωση του γεν, ώστε να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα οι ιαπωνικές εξαγωγές. 

Ορισμένοι αναλυτές πάντως, δηλώνουν επιφυλακτικοί τονίζοντας πως η βελτίωση στο εμπορικό πλεόνασμα οφείλεται κατά κύριο στην πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου

"Μπορεί να έχουμε ακόμη λίγους μήνες πλεονασμάτων, αλλά δεν νομίζω ότι θα κρατήσει όλο τον χρόνο. Παρόλα αυτά, η άνοδος των εξαγωγών εξακολουθεί να είναι θετικό σημάδι για την οικονομία" δήλωσε ο Norio Miyuagawa της Mizuho Securities.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v