Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank: Πρόστιμο ρεκόρ $2,5 δισ. για χειραγώγηση επιτοκίων

Ποσό 2,5 δισ. δολαρίων θα καταβάλλει η Deutsche Bank στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού με τις αρχές των ΗΠΑ και της Βρετανίας για να κλείσει η έρευνα για τη χειραγώγηση του Libor.

Deutsche Bank: Πρόστιμο ρεκόρ $2,5 δισ. για χειραγώγηση επιτοκίων

Η Deutsche Bank AG θα καταβάλλει 2,5 δισ. δολάρια στους ρυθμιστικούς φορείς των ΗΠΑ και της Βρετανίας για το σκάνδαλο της χειραγώγησης του επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων Libor.

To ποσό είναι υψηλότερο από αυτό που κλήθηκε να πληρώσει οποιοδήποτε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, σύμφωνα με άτομο ενήμερο για τις προθέσεις των αρχών των δύο κρατών.

H γερμανική τράπεζα συμφώνησε επίσης να απολύσει επτά υπαλλήλους που σύμφωνα με τις αρχές εμπλέκονται στην υπόθεση. 

Η D.B., το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας, είναι μία από τις τελευταίες μεγάλες τράπεζες που κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις αρχές για να κλείσει η έρευνα σχετικά με το London Interbank Offered Rate, ή Libor, το οποίο οι τράπεζες χρεώνουν η μία στην άλλη, ιδίως για βραχυπρόθεσμες χορηγήσεις. Το 2012, η UBS AG είχε συμφωνήσει να καταβάλει 1,5 δισ. δολάρια σε ρυθμιστικούς φορείς διεθνώς, ενώ η Barclays Plc πλήρωσε πρόστιμα 453 εκατ. δολ. λίγο καιρό αργότερα.

Οι αρχές διαπίστωσαν ότι οι τράπεζες παραποιούσαν δεδομένα για να χειραγωγούν το επιτόκιο.

Το Libor και παρόμοια επιτόκια αποτελούν τα μεγέθη αναφοράς για να καθορίζονται τα επιτόκια δανείων αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως, από τα επιτόκια ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων ως τα επιτόκια πιστωτικών καρτών και τα επιτόκια περίπλοκων παραγώγων.

Η τράπεζα ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι αναμένει πως τα δικαστικά έξοδα θα ανέλθουν σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2015. 

Μετά την ανακοίνωση του διακανονισμού η μετοχή της γερμανικής τράπεζας σημειώνει πτώση 2,5%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v