Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Δεν εκδίδει στις ΗΠΑ πρώην τραπεζίτη της JP Morgan

Το ισπανικό δικαστήριο αποφάσισε πως οι αμερικάνικες αρχές δεν έχουν δικαιοδοσία για τον πρώην διευθυντή της JP Morgan και Ισπανό πολίτη Javier Martin-Artajo.

Ισπανία: Δεν εκδίδει στις ΗΠΑ πρώην τραπεζίτη της JP Morgan

Δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε αίτημα των ΗΠΑ για την έκδοση πρώην στελέχους της JP Morgan που κατηγορείται για απάτη σε σχέση με το σκάνδαλο «London Whale».

Όπως μεταδίδουν οι F.T., το ισπανικό δικαστήριο αποφάσισε πως οι αμερικάνικες αρχές δεν έχουν δικαιοδοσία για τον πρώην διευθυντή της JP Morgan και Ισπανό πολίτη Javier Martin-Artajo.

Ο κ. Αrtajo κατηγορείται πως βοήθησε να μην αποκαλυφθούν ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από συναλλαγές και συνελήφθη από τις ισπανικές αρχές τον Αύγουστο το 2013, μετά από αίτημα των αμερικανικών αρχών.

Ο Ισπανός τραπεζίτης ήταν προϊστάμενος του Bruno Iksil, του trader που έγινε γνωστός ως «London Whale» όταν η JP Morgan έχασε περίπου 6 δισ. από συναλλαγές σε παράγωγα. Ο ίδιος αρνήθηκε ωστόσο να εκδοθεί στις ΗΠΑ, λέγοντας πως οι πράξεις του διαπράχτηκαν μόνο στο Λονδίνο.

Σε μια απόφαση 38 σελίδων, το δικαστήριο της Μαδρίτης αποφάνθηκε πως δεν υπάρχει νομική βάση για την έκδοση ενός Ισπανού πολίτη στις ΗΠΑ για πράξεις που διαπράχθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v