HΠΑ: Tο ισχυρό δολάριο έπληξε τα blue chips

H άνοδος του δολαρίου και η επιβράδυνση των αναδυόμενων αγορών αντιστάθμισε την ανάκαμψη της αμερικάνικης αγοράς. Χαμηλότερα των προβλέψεων τα κέρδη και οι πωλήσεις των μεγάλων αμερικάνικων εταιρειών.

HΠΑ: Tο ισχυρό δολάριο έπληξε τα blue chips

Oι διεθνείς πωλήσεις των αμερικάνικων κολοσσών από την PepsiCo ως την Google έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την ανατίμηση του δολαρίου και την επιβράδυνση στης αναδυόμενες, παρά την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ.

Τα έσοδα από τις αγορές εκτός ΗΠΑ αντιστοιχούν περίπου στο 30% των πωλήσεων των εταιρειών του S&P 500. Η άνοδος του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων είναι η μεγαλύτερη από το 1981, σύμφωνα με την Barclays.

Oπως μεταδίδουν οι F.T., oι συναλλαγματικές μεταβολές είχαν μεγάλη επίπτωση στα κέρδη των τεχνολογικών ομίλων, με την Google να αναφέρει πως τα έσοδα της θα ήταν 795 εκατ. δολάρια υψηλότερα και την Microsoft ότι το δολάριο μείωσε τις πωλήσεις της κατά 534 εκατ. δολάρια.

Η Pepsi απέδωσε στο ισχυρό δολάριο την αιτία για την στασιμότητα των λειτουργικών κερδών, προβλέποντας πως η ανατίμηση του αμερικάνικου νομίσματος θα στοιχίσει 11% από τα κέρδη ανά μετοχή.

Οι πωλήσεις τρίτου τριμήνου του ομίλου Procter & Gamble έπεσαν περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες στα 18,1 δισ. δολάρια, αντανακλώντας "χτύπημα" 8 ποσοστιαίων μονάδων από το δολάριο.

Εν τω μεταξύ, η ενίσχυση του δολαρίου έχει επιδράσει αρνητικά στις αναδυόμενες αγορές, όπου το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 4,3% αυτό το έτος, καθώς η επιβράνδυση της Κίνας.

Η Caterpillar ήταν μεταξύ των εταιρειών που εμφάνισαν χαμηλότερη ζήτηση για τα προϊόντα τους λόγω της επιβράδυνσης των αναδυόμενων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v