Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody's: Το ισχυρό δολάριο απειλεί το outlook των ΗΠΑ

Μια παρατεταμένη άνοδος του δολαρίου θα βάλει σε κίνδυνο το οικονομικό outlook των ΗΠΑ, προειδοποιεί η Moody's Analytics.

Moodys: Το ισχυρό δολάριο απειλεί το outlook των ΗΠΑ

Η επιβράδυνση της αμερικάνικης οικονομίας θα είναι προσωρινή, αλλά η άνοδος του δολαρίου μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό «βαρίδι» στον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας, εκτιμά η Moody’s Analytics.

Σύμφωνα με την έκθεση «US Macro Outlook: Shedding the Weights» το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ θα υποχωρήσει στο 1,5% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2015, εξαιτίας των χαμηλών τιμών στο πετρέλαιο, τον πολύ βαρύ χειμώνα και τις απεργίες των λιμανιών στην Δυτική Ακτή.

Στο δεύτερο μισό του 2015, οι χαμηλότερες τιμές στο πετρέλαιο θα ενισχύσουν την οικονομία.

Ωστόσο η άνοδος του δολαρίου παραμένει απειλή. Το αμερικάνικο νόμισμα έχει αυξηθεί πάνω από 20% σε σχέση με πέρυσι έναντι του γεν και του ευρώ. «Η αξία του δολαρίου σπάνια κινείται τόσο δραματικά» ανέφερε ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics.

Η Moody’s Analytics αναμένει ότι η ανατίμηση του δολαρίου θα μειώσει το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 0,5% περίπου.

Αν και η οικονομία των ΗΠΑ είναι αρκετά ισχυρή για να διαχειριστεί το σενάριο αυτό, μια παρατεταμένη άνοδος του δολαρίου θα βάλει σε κίνδυνο το οικονομικό outlook της χώρας. Επιπλέον, ο κίνδυνος ενός πολέμου νομισμάτων αυξάνεται. «Μολονότι σήμερα δεν υπάρχει πόλεμος νομισμάτων, υπάρχουν ρωγμές που πρέπει να παρακολουθούμε στενά» τόνισε ο κ. Zandi.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v