Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις ΒΒΒ+ για Ιταλία και Ισπανία

Η οικονομία της Ιταλίας αναμένεται να βγει από τη δριμεία ύφεση το 2015 επωφελούμενη από τα μέτρα της ΕΚΤ και το αδύναμο ευρώ. Ανακάμπτει έντονα η Ισπανία. Αναβάθμιση του country ceiling της Κύπρου μετά την άρση των περιορισμών κεφαλαίων.

Fitch: Επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις ΒΒΒ+ για Ιταλία και Ισπανία

Τις αξιολογήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας με ΒΒΒ+ επιβεβαίωσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, θέτοντας σταθερό outlook.

Σε σχέση με την Ιταλία, ο οίκος χαρακτηρίζει αδύναμη την ανάπτυξη ενώ σημειώνει ότι το αξιόχρεό της στηρίζεται στη μεγάλη, εύρωστη, υψηλής προστιθέμενης αξίας και διαφοροποιημένη οικονομία. 

Ο οίκος σημειώνει ότι τα πρόσφατα στοιχεία υποστηρίζουν την πρόβλεψη ότι η Ιταλία θα εξέλθει από την δριμεία και παρατεταμένη ύφεση το 2015, επωφελούμενη από τα μέτρα της ΕΚΤ, το αδύναμο ευρώ, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου.  

Αναφορικά με την ισπανική οικονομία, η Fitch τονίζει ότι ανακάμπτει με ταχύ ρυθμό και η εμπιστοσύνη βελτιώνεται στην επιτυχημένη προσαρμογή της με την ευρωζώνη. Η ανάπτυξη επιταχύνθηκε περαιτέρω από την τελευταία αξιολόγηση ενώ ο οίκος προβλέπει ότι θα ανέλθει στο 2,5% εφέτος και στο 2,3% το 2016, αναθεωρώντας θετικά τις προβλέψεις του.

Αναβάθμισε το country ceiling της Κύπρου κατά τρεις βαθμίδες 

Διατηρεί σε "B-" την αξιολόγηση της οικονομίας της Κύπρου ο οίκος, με θετικό «outlook».

Παράλληλα, αναβάθμισε το country ceiling της χώρας κατά τρεις βαθμίδες σε ΒΒ- μετά την άρση και των τελευταίων κεφαλαιακών περιορισμών από την κυπριακή κυβέρνηση. Η σταδιακή τους χαλάρωση και τελική άρση δεν έχει οδηγήσει σε οικονομική αστάθεια, με τις καταθέσεις των τραπεζών να αυξάνονται το β' εξάμηνο του 2014 και να παραμένουν σταθερές στο πρώτο τετράμηνο του έτους.

Επιπλέον ο οίκος αναφέρει ότι ο υψηλός δείκτης χρέους μειώνει το δημοσιονομικό περιθώριο της οικονομίας να απορροφήσει τυχόν πρόσθετα εγχώρια ή εξωτερικά σοκ.

Ωστόσο, η πρόσφατη δημοσιονομική «υπεραπόδοση» βελτίωσε τη δυναμική του δημόσιου χρέους, σημειώνει η Fitch.

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης προς το ΑΕΠ αναμένεται να κορυφωθεί λίγο πάνω από το 110% το 2015 και το 2016 και θα υποχωρήσει περίπου στο 90,7% μέχρι το 2022.

Παράλληλα ο οίκος εκτιμά πως τα 10 δισ. ευρώ του πακέτου διάσωσης από το ΔΝΤ και την ΕΕ δεν θα χρησιμοποιηθούν από την κυπριακή κυβέρνηση εξαιτίας των ισχυρών επιδόσεων του προϋπολογισμού.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v