Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγή σελίδας για την VW - Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Piech

Επεισοδιακή η παραίτηση του προέδρου της VW. Η σκληρή οικογενειακή διαμάχη που έφερε μία πρώην νταντά στο δ.σ., οι κατηγορίες για παρακολουθήσεις και η ανατροπή του ισχυρού ανδρός της γερμανικής βιομηχανίας. Η VW δεν θα είναι πια η ίδια, λένε τα διεθνή ΜΜΕ.

Αλλαγή σελίδας για την VW - Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Piech

Μία νέα εποχή ξεκινά για τη Volkswagen, μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του προέδρου Ferdinand Piech. Πρόκειται για την πιο σημαντική προσωπικότητα των τελευταίων δύο δεκαετιών για τη δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου, ο οποίος παραιτείται εν μέσω έντονων επικρίσεων και μίας πολύ περίεργης ιστορίας παρακολουθήσεων και οικογενειακών αντιπαλοτήτων. 

Στον 78χρονο Piech αποδίδονται τα εύσημα για την μεταμόρφωση της VW κατά τη διάρκεια αυτών των δύο δεκαετιών. «Είναι σαν την Apple χωρίς τον Steve Jobs» σχολιάζουν οι Financial Times θυμίζοντας ότι ο Piech «μετέτρεψε μία ζημιογόνο και μη παραγωγική αυτοκινητοβιομηχανία σε κερδοφόρο ηγέτη της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτου».

Είναι ο εγγονός του Ferdinand Porsche, που ανθρώπου που κατασκεύασε τον περιβόητο σκαραβαίο. Ανέλαβε καθήκοντα CEO στη VW το 1993 και την προεδρία το 2002. Στο παρελθόν είχε εργαστεί επίσης για την Porsche και την Audi. «Η κληρονομιά που αφήνει στην αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει ταίρι. Σε εκείνον αποδίδεται η περιβόητη Porsche 917, το Audi Quattro, τα αυτοκίνητα της Bugatti μέχρι και η χρήση αλουμινίου στο σώμα των αυτοκινήτων» σχολιάζει το Bloomberg.

«Χωρίς την αλύγιστη ηγεσία του και την προσωπικότητά του, η VW δεν θα είναι πια η ίδια εταιρεία» αναφέρουν οι FT και συμπληρώνουν: «Το μηχανολογικό του ταλέντο και η τελειομανία του οδήγησαν την VW στην κατασκευή περίπλοκων και τεχνολογικά ανώτερων οχημάτων, αγνοώντας συχνά το κόστος κατασκευής».

«Το άστρο του όμως, είχε αρχίσει να σβήνει ειδικότερα ως προς τις διοικητικές του ικανότητες υποστηρίζει ο Bloomberg θυμίζοντας ότι διόρισε και τη σύζυγό του στο διοικητικό συμβούλιο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ υπήρχαν δημοσιεύματα που τον έφεραν να διεκδικεί το διορισμό της συζύγου του στην προεδρία.

"Η τάση του να επιδιώκει έργα ματαιοδοξίας αλλά και να αγνοεί τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης δεν έτυχαν καλής αποδοχής από τους θεσμικούς επενδυτές" σημειώνουν οι Financial Times, σημειώνοντας ότι διόρισε τη σύζυγό του, πρώην νταντά, στο διοικητικό συμβούλιο της VW.

«Ο Piech είχε συνηθίσει να επιβάλει το δικό του, αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα  ήταν διαφορετικά» σχολιάζει και το Bloomberg. Βάσει των όσων μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, ο Piech συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο το σαββατοκύριακο, διεκδικώντας την απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλιο Martin Winterkorn. Ο Piech φέρεται μάλιστα να είχε ζητήσει από τον επικεφαλής της Porsche, Matthias Mueller, να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να αναλάβει καθήκοντα CEΟ στη VW.

Το θέμα είχε ξανατεθεί επί τάπητος στο διοικητικό συμβούλιο της 16ης Απριλίου. Τότε, ο Piech είχε κατηγορήσει τον Winterkorn ότι τον παρακολουθούσε και πως είχε συμμαχήσει με τον ξάδερφό του Wolfgang Porsche για να τον απομακρύνουν από την προεδρεία της VW. Το διοικητικό συμβούλιο της αυτοκινητοβιομηχανίας όμως, αποφάσισε σε αυτή την τόσο κρίσιμη διαμάχη να πάρει το μέρος του Winterkorn.

Σε αυτό το τελευταίο διοικητικό συμβούλιο, ο Piech βρέθηκε απέναντι με τον ξάδερφό του Wolfgang Porsche, τους εκπροσώπους των εργατικών συνδικάτων, αλλά και τον πρωθυπουργό της Σαξωνίας Stephan Weil, που έχει μερίδιο στη VW.

Το μέτωπο εναντίον του ήταν αρραγές κι έτσι τόσο ο ίδιος όσο και η συζύγός του παραιτήθηκαν άμεσα.

«Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι είναι μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία της γερμανικής βιομηχανίας» δήλωσε ο Weil σε ανακοίνωσή του.

Ο Peich ακόμη και τώρα ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει αποφάσεις στην VW. Κατέχει μερίδιο της τάξεως του 13% στην εταιρεία holding, Porsche SE, στην οποία ανήκει το 50,7% της VW. «Η δυνατότητά του όμως, να επιβάλει αυτά που θέλει θα περιορίζεται σε συμφωνίες που απαιτούν ομόφωνες αποφάσεις από την οικογένεια» καταλήγει το πρακτορείο

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v